da li moje dete ima ravne tabane
24.04.2023 Zdravlje deteta

Proverite: Ima li vaše dete ravna stopala?

Medicinski podaci pokazuju da svako treće dete u Srbiji ima ravna stopala. To je specifična mana koja podrazumeva spuštanje luka stopala, što može da dovede do nepravilnog hoda, krivljenja kostiju nogu, a u težim slučajevima i kičme. Zato je važno da roditelji odvedu dete kod ortopeda i nakon prohodavanja, kao i da prate smernice pedijatra koji redovno proverava da li dete ima ravna stopala.

Da li moje dete ima ravna stopala?

Ako vam ovo pitanje ne da mira, postoji jednostavan način da to proverite i kod kuće. Uzmite čist beo papir, pokvasite bosa stopala svog deteta i zatim pomozite detetu da stane na papir i ostavi otisak nogu.

Ukoliko svod detetovih stopala ima neophodan luk, otisak će izgledati ovako:

dobra stopala

.

Ako pak dete ipak ima spušten svod, odnosno ravna stopala, otisak će izgledati ovako:

ravna stopala

 

Kada da posumnjam na ravne tabane?

Ovakav test vredi izvesti samo ako je dete starije od tri godine. Razlog je jednostavan: kod deca do tri godine svod stopala se tek formira i sasvim je normalno da bude spušteniji i da deca hodaju patkasto. (Pročitajte i: Kako se leče ravna stopala?)

Tek o trećoj godini dete prestaje da gazi celim tabanom i počinje da hoda kao odrasla osoba: najpre spušta petu, pa ostatak stopala. Tada unutrašnja strana stopala počinje da se zakrivljuje, a svod stopala da se izdiže. To znači da je pravo vreme da reagujete ukoliko dete puni četiri godine, a još uvek ima tabančiće poput bebe.

Kako se leče ravna stopala?

Preporuku za tretman daće vam ortped nakon pregleda detetovih stopala. Najverovatnije, dete će nositi posebne cipelice, koje koriguju shemu hoda i prisiljavaju dete da korača pravilno. Ovakve cipelice svi znamo pod imenom „ortopedske cipelice“. Takođe, deca dobijaju sasvim jednostavne vežbice koje im pomažu da ojačaju mišiće stopala, kao i preporuku da se kreću bosa po što raznovrsnijim podlogama: pesku, šljunku, travi… (Pogledajte i: Koje vežbe su korisne da dete nema ravna stopala)

Ravna stopala se vrlo uspešno koriguju, a rezultati su vidljivi već kroz nekoliko meseci.

 

 
Michael Burell, myella/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije