Osam znakova po kojima ćete znati da je vaša beba zdrava i srećna!

Nema roditelja koji se u prvih nekoliko meseci nakon bebinog rođenja ne oseća nespretno i pomalo zbunjeno.
Da biste se uverili da je ono što radite sasvim u redu, sastavili smo spisak činjenica koje to i dokazuju.

???????????????????

Nežan dodir i glas smiruju mališana
Šta to dokazuje: Imate dobar odnos s detetom. Ako vaša beba plače, nećete je umiriti samo pričom. Još u stomaku, vaš glas joj je bio poput pesmice, ali je osetila i toplinu tela i pokrete, pa stoga nije dovoljno samo da joj se obraćate – uzmite je u naručje. Vaša blizina i dodir podsetiće je na vreme provedeno u stomaku, na njeno ”toplo gnezdo” u kojem je provela mirnih devet meseci.

Menjate desetak pelene na dan a beba se ubucila
Šta to dokazuje: Beba dobija dovoljno mleka pravilno se razvija. Veoma je važno da bebu redovno vodite pedijatru, kako bi vam potvrdio da se ona pravilno razvija. Međutim, do sledećeg zakazanog pregleda najpouzdaniji znak da dete dobija dovoljno
mleka jesu zaprljane pelene ”bogatog” sadržaja. Normalno je da bebe ne konzumiraju baš istu količinu mleka ili hrane svaki dan, a ukoliko njena težina ravnomerno raste, nemate razloga za brigu.

Konačno malo mira i tišine
Bebac posmatra okruženje i počinje da uči. Prve nedelje nakon rođenja deteta označenesu dojenjem (svaka 2-3 sata) i spavanjem (oko 16 sati isprekidanog sna). Nakon toga sledi mirniji period. S vremenom se bebini očni mišići razvijaju, pa sada već može da istražuje okolinu pogledom. Sa otprilike mesec dana novorođenče će kratak period provesti u učenju i istraživanju, a vi ćete na osnovu toga znati da se njegov mentalni razvoj odvija ”po planu i programu“.

Ćutim i slušam
Razvijanjem čula sluha beba uči da raspoznaje zvuke. Novorođenče se rađa s razvijenim čulom sluha, ali je ipak potrebno da prođe nekoliko nedelja da bi se njegov sluh potpuno izoštrio. Raspoznavanje zvukova veoma je važno i za emotivni razvoj mališana. Da biste doprineli tome, puštajte mu dečje pesmice, a kada primetite radoznali pogled ka muzičkom uređaju, znajte da vaša beba uživa da sluša muziku.

A šta je ovo?
Detetov vid se izoštrava. Nikada ne biste ni pomislili da zurenje u plafon nešto znači, ali upravo je tako. Po rođenju, bebin vid je slab, ali s vremenom se izoštrava. Nakon dva meseca beba primećuje pokrete, žive boje i oblike koji se vrte, ispuštaju
zvuk ili se pomeraju. Zato, nemojte misliti da vaša beba ništa ne radi dok pilji u plafon – njen mozak je čak i tada mnogo aktivniji nego što pretpostavljate.

Hajde da pričamo očima
Vaše dete postaje društveno biće. Prvu komunikaciju sa anđelčićem uspostavićete pogledima i osmesima, a kasnije i rečima. Mada se prelazak iz jedne etape razvoja u drugu odvija prilično brzo, na početku vam se može učiniti da nikada neće doći dan kada ćete sedeti naspram svog mališana i verbalno opštiti s njim.

Manje suza, više sna
Nervni sistem vaše bebe postaje zreliji. Jeste li primetili da se mališanova dnevna rutina promenila? Manje spava, manje plače? Ukoliko je tako, znajte da njegov nervni sistem ”buja”! Neke bebe se razvijaju brže, neke sporije, ali promene su uglavnom primetne nakon četvrtog meseca. Ukoliko je vaša bebica prerasla četvrti mesec, a i dalje jede i spava u nepredviđenom vremenu, pokušajte da reorganizujete njen dan. To vam je prilika da unapredite svoju kreativnost i pomognete vašem čedu da brže napreduje.

Beba samostalno drži glavu
Ojačali su joj mišići vrata i leđa. Nakon rođenja bebini vratni mišići su slabi, pa još ne može samostalno da drži glavu, već ju je potrebno pridržavati rukom. S vremenom mišići će ojačati i beba će sama podizati i spuštati glavu. Da biste joj pomogli da ovlada ovom veštinom, preko dana je ostavite da leži na stomačiću. Na taj način pomoći ćete joj da ojača vratne i leđne mišiće, što je osnovni preduslov za sedenje, a kasnije i puzanje.

Autor: Mama&Beba
Foto: Thinkstock
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije