24.12.2013 Razvoj bebe

Kada beba počinje samostalno da sedi

Proces učenja veštine samostalnog sedenja jeste složen i odvija se postepeno od petog do desetog meseca. Ne požurujte dete, već uočite znake koji ukazuju na to da je ono spremno na važan poduhvat…

samostalno sedenje

Vaše dete je od najranijih dana sposobno da sedi u sedištu ili uz vašu potporu. Samostalno sedenje sledeći je veliki korak koji tek treba da savlada. Međutim, da bi usvojilo tu novu i uzbudljivu veštinu, moraju biti ispunjeni i određeni uslovi. Pre svega, beba mora da savlada veštinu okretanja sa leđa na stomačić i u tom položaju da drži glavicu podupirući se rukama. Tim radnjama ona vežba sve grupe mišića koje su od presudne važnosti za spretnije podizanje u sedeći položaj, a zatim i za samostalno sedenje, bez potpore.

Doduše, za usavršavanje samostalnog sedenja biće potrebno još mnogo truda (uz neminovne padove), sve dok mišići nogu, kukova i leđa ne ojačaju dovoljno, usklade se i osposobe da održavaju ravnotežu. Do tada, sedenje je nestabilno (i štetno), te će se beba prevrtati.

Pripremna faza – oko petog meseca

U ovom uzrastu beba se ponaša poput malog zvrka. Koristi se svim udovima, prevrće se sa stomaka na leđa pokazujući da uživa u svakom novom položaju koji uspe da izvede. Ako uporno pokušava da se namesti u sedeći položaj, to znači da će uskoro za to biti i spremna.

Međutim, u ovom uzrastu glavica je još uvek pognuta, a leđa nisu ravna i ne mogu nositi čitavu težinu gornjeg dela bebinog tela. Zbog toga treba da vodite računa o njenoj bezbednosti budući da postoji mogućnost da se prevrne i padne. U svakom slučaju, teško ćete uspeti da je sprečite da se prevrće i namešta, pa je stoga veoma važno da je dobro ogradite jastucima. Osim toga, stalno budite uz dete nadgledajući njene male „vratolomije“, jer u svakom trenutku može da padne među jastuke i tako spreči dovod vazduha u disajne organe.

Sedenje uz potporu – oko sedmog meseca

Beba je u ovom uzrastu zadovoljna činjenicom da može samostalno da sedi, pa makar samo nekoliko minuta. Problem sada predstavlja održavanje ravnoteže koja još uvek nije uspostavljena. Međutim, većina beba ovog uzrasta ovo rešava podupirući se ručicama.

One su joj sada od velike pomoći jer na njih može lako da se osloni, te spreči neprestano prevrtanje. Ručice su joj na taj način potpuno zauzete, pa ne može slobodno da se igra i hvata igračke. Stoga je važno da je podstičete da podigne ruku kako bi nešto dohvatila, jer će tako jačati mišiće kičmenog stuba koji polako preuzimaju celokupno držanje njenog tela.

Rešili smo problem ravnoteže – oko devetog meseca

Većina mališana ovog uzrasta sposobni su da sede uspravno, ne koristeći se rukama kako bi održali ravnotežu. Sada je dete konačno samostalno i može slobodno da koristi ručice. Međutim, iako je mnogo napredovalo, dete još uvek nije savršeno stabilno. Naglo podizanje ruke, okret glave na mamino dozivanje ili neka druga iznenadna situacija mogu biti razlog za prevrtanje. Prema tome, još uvek je potrebno primenjivati sve potrebne mere opreza.

Konačno, samostalno sedimo – oko desetog meseca

Sad je vaše dete verovatno u potpunosti savladalo sedenje i većinu vremena može provesti u tom položaju. U ovoj fazi beba će iz sedećeg položaja preći na sve četiri i puzanjem stići kud god poželi. Samostalno sedenje preduslov je za nove veštine koje slede, a to su, pre svega, puzanje i podizanje u stojeći položaj, a nakon izvesnog vremena uslediće i tako dugo očekivani prvi koraci.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije