13.11.2016 Zdravlje bebe

Top 4 načina da pobedite dijareju kod mališana!

Vaša beba nije razigrana i nasmejana kao obično, nema apetit, pospana je,
a njena stolica neprijatnog mirisa nije kašasta već vodenasta? Da, reč je
prolivu, ali ne treba da paničite!

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Primetili ste promenu u raspoloženju svoje bebe – bezvoljna je, malaksala, nema apetit i čini vam se da je stalno pospana? Dotakli ste joj čelo i ustanovili da ima temperaturu? Skinuli ste pelenicu i shvatili da stolica vrlo neprijatnog mirisa nije kašasta već vodenasta, i to ne prvi put tog dana?

Da, najmlađi i najvoljeniji član porodice ima dijareju! Ipak, nemojte paničiti – oporavak je brz i traje od sedam do 14 dana, uz nadoknadu izgubljene tečnosti i soli.

Koristite rastvore za rehidrataciju
Osnova lečenja proliva je oralna rehidratacija, odnosno nadoknada izgubljene tečnosti i soli. Možete kupiti gotove rastvore u prahu s voćnim ukusom ili ga sami napraviti – u 1 l negazirane mineralne vode dodajte 8 kafenih kašičica šećera i 1/2 kašičice soli. Prokuvajte, a kada se rastvor ohladi, nudite ga mališanu u malim količinama i često (1-2 kašičice svakih pet do 10 minuta, a ako dojite dete, rastvor
za rehidrataciju obavezan je između podoja). Rastvor možete dodati u hranu ili čaj.

Povedite računa o ishrani
Dijeta tokom dijareje zavisi od uzrasta mališana. Ako vaša beba sisa, nastavite da je dojite što češće. Ukoliko jede čvrstu hranu, dajte joj više žitarica, bananu, barenu šargarepu ili jabuku. Bebironi koji su proslavili prvi rođendan, uz pirinač i žitarice mogu jesti hleb, krekere, suvo pecivo, pire od krompira i šargarepe. Kako
se broj stolica smanjuje, u ishranu se uvode čorbice od pilećeg ili telećeg mesa i povrća, kuvano povrće, banane i jogurt, ali dečicu ne treba terati da jedu – gubitak apetita uobičajen je u slučaju crevnih infekcija.

Oprezno sa lekovima
Antibiotici mogu pogoršati stanje. Probiotici i simbiotici ublažavaju simptome i smanjuju gubitak vode i soli, ali su rehidratacija i pravilna ishrana obično dovoljni u suzbijanju proliva. Konsultujte se s lekarom ako dete ima temperaturu, malaksalo je, odbija da pije tečnost ili je pije ali povraća, kao i ukoliko u stolici ima primesa krvi ili sluzi.

Ne zaboravite na higijenu!
Sprečite dijareju, umesto da je lečite! Dobro operite ruke prilikom odlaska u toalet, pre i posle menjanja pelena, te bilo kakvog kontakta s bebom. Sav pribor za pripremu hrane odojčadi koja su na veštačkoj ishrani mora biti sterilisan. Meso mora biti kuvano na odgovarajućoj temperaturi, a voće i povrće dobro oprano pod mlazom vode. Ne preporučuje se upotreba nepasterizovanog mleka, a ako stariji brat ili sestra imaju simptome infekcije – obavezno im ograničite kontakt s bebom i pooštrite higijenske mere, što se posebno odnosi na pranje ruku, igračaka, odeće i drugih predmeta. Ako majka ima dijareju, a lekar odobri dojenje, osim čestog pranja ruku mora nositi i masku za nos i usta prilikom kontakta s bebom.

 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije