28.10.2016 Zdravlje bebe

Kako prepoznati fras kod deteta i kako reagovati?

Nagli skok telesne temperature može izazvati dramatičnu reakciju kod deteta, koja je u narodu poznata kao fras. Šta bi roditelji tada trebalo da preduzmu, savetuje pedijatar dr Biljana Kostić.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Febrilne konvulzije (fras) se najčešće javljaju u uzrastu od šest meseci do pet godina. Uglavnom nisu povezane sa infekcijama mozga.

Šta uzrokuje fras?

Febrilne konvulzije se javljaju kao reakcija nezrelog dečijeg mozga na nagli skok ili povećanje telesne temperature. Za svakog roditelja ovo stanje izgleda dramatično, ali je, na sreću, prolaznog karaktera.

Kako prepoznati fras?

Akutni atak izgleda tako što dete naglo ukoči pogled, prevrne oči – očne jabučice ne reaguje na pozive, počne da se trese i drma rukama i nogama. Nije neobično da dete tada krklja i teško diše, a na momente deluje kao i da prestaje da diše. Napadi prestaju spontano nakon pet ili 10 minuta. Ukoliko potraju duže potrebno je pozvati hitnu pomoć. .

Na koji način bi roditelji trebalo da reaguju?

U panici se često čine greške, pa se dete drmusa, poliva vodom, nasilno otvaraju detetova usta i slično. Roditelj pre svega mora biti priseban kako bi postavio dete u bočni položaj i sprečio zapadanje jezika, aspiraciju povraćenog sadržaja (ako se desi), kao i mehaničko povređivanje deteta (na primer, dete može udariti glavicom o pod).

Lek za febrilne konvulzije je Diazepam rektiola koja se detetu istisne iz tubice u čmar. Dete se raskomoti, polako smiri i aplikuje se lek.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Kako sprečiti febrilne konvulzije?

Osnov sprečavanja ponovljenog napada frasa su lekovi za snižavanje temperature -Brufen i Paracetamol.

Koje su neželjene posledice frasa?

Febrilne konvulzije najačešće spontano prolaze nakon pet godina. Ako se dete pravilno psihomotorno razvija, male su šanse da pređu u epilepsiju.

Komplikovaniji slučajevi ipak moraju biti pod kontrolom dečijeg neurologa kako bi se pravilno dijagnostikovali, odnosno, ispitali uz pomoć EEG-a, skenera ili magnetne rezonance.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije