28.10.2016 Rastemo i učimo

Igrama u kući poboljšajte inteligenciju kod svog deteta

Pomozite svojim mališanima da razvijaju “vijuge” i telo pomoću nekoliko kućnih aktivnosti koje će obožavati…

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Kada je napolju tmurno i hladno vreme, deca mnogo manje vremena provode van kuće. Međutim, to nije razlog za dosadu.

Postoje brojne igre koje se mogu organizovati u kući, a koje osim zabave pružaju i razvoj fine motorike.

Evo samo nekoliko sjajnih predloga za igre koje će deca obožavati, a koje takođe mogu zabaviti celu porodicu:

Igra sa preprekama

Igru s preprekama je vrlo lako postaviti, a mališani će se ludo zabaviti. Uzmite kanap ili, još bolje, providnu strunu i zavežite je za nameštaj u kući tako da je spojite sa svih strana različito. Mališani će morati da se provlače i nalaze izlaz tako da nigde ne dodirnu kanap ili strunu. Osim što će se zabaviti i fizički aktivirati, deci će se aktivirati i mozak, jer će morati da razmišljaju gde najlakše proći do cilja. Ne bi bilo loše da ih na cilju sačeka i neka nagrada.

Joga za decu

Zahvaljujući jogi, stidljivi i rasejani mališani postaju usredsređeni, dok hiperaktivna deca postaju smirenija. Uz sve to, joga za decu je i zabavna. Mnoge vežbe i položaji podsećaju na životinje koje deca vole da imitiraju. Konjski kas, puzanje crva i pauka samo su neke od zanimljivih poza koje bi se mogle dopasti vašim klincima, a osim toga odlične su za izvršne funkcije mozga, regulisanje emocija i razvoj fine motorike.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Trka loptica

Zvuči neobično, ali trku loptica od papira (kako bi bile što lakše) možete organizovati bilo gde – na stolu, parketu… Bitno je da je površina glatka i ravna, a sve što vam je potrebno jesu cevke, selotejp i zgužvani papirići. Mališani se mogu igrati jedni protiv drugih, a na taj način rade na razvoju motornih veština.

„Školica“ u kući

Ne postoji osoba koja kao mala nije igrala popularnu igu “Školica” koja se iscrtava kredom na betonu, ima sedam polja i još jedno polukružno za okretanje (nebo). Ukoliko je napolju hladno, to nije razlog da svom mališanu ne organizujete “Školicu” i u kući. Uzmite neki stari čaršaf, zalepite ga na čvršći karton, a potom po čaršafu iscrtajte polja. Neka “Školica” za kuću bude veselih boja.

Obojena stopala

Deca vole pucketavu foliju za pakovanje, a zavoleće je još više ukoliko im dozvolite da njome farbaju kartone kojima ćete oblepiti sobu. Zalepite mališanima foliju na stopala i dajte im da ih umoče u boju. Možda ćete kasnije morati malo da se pomulite oko čišćenja, ali budite sigurni da ćete deci priuštiti beskrajnu zabavu.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Ping Pong balonima

Nemate sto za Ping Pong? Nikakav problem! Možete ga igrati sa kartonskim tanjirima i balonima! Neka igra počne.

Igranka u kući

Deca vole da plešu, a kod kuće će se osećati najopuštenije, zato pustite muziku i zaplešite sa svojim mališanima, pokažite im neke nove korake, a možda ćete neki pokupiti i vi od njih.

Staza za auto trke na parketu

Sve što vam je potrebno za ovu jednostavnu igru jeste selotejp. Izlepite izolir traku, s obzirom da je ona u boji, na svoj parket i napravite staze na kojima će klinci kasnije voziti svoje automobičiće. Igra je više namenjena dečacima, ali vole je i devojčice.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije