Prva vakcinacija bebe
27.02.2023 Zdravlje bebe

Prva vakcinacija bebe – šta da očekujete?

Prva vakcina je pravi izazov. U pitanju je besplatan vid imunizacije sa kojim se susreću sva deca. Za roditelje ovo može biti malo zastrašujuće jer se uz vakcinu mogu javiti i simptomi poput povišene temperature i pada imuniteta. U nastavku pročitajte više o tome šta sve podrazumeva prva vakcinacija bebe.

U Srbiji prva vakcina prima se otprilike u drugom mesecu života.

Prva vakcinacija bebe: Koji su neželjeni efekti?

Nakon imunizacije mogu je javiti neki neželjeni efekti, međuitim, uglavnom su blagi i prolaze sami od sebe.

  • Nakon vakcinacije na mestu uboda javlja se bol i crvenilo. U pitanju je nuspojava i uobičajena je.
  • Povišena telesna temperatura
  • Plač ili razdražljivost
  • Dijareja –u ovom slučaju pobrinite se da se dovoljno odmaraju i nastavite sa redovnim hranjenjem kao i obično. Ako dijareja ne prestane, pokušajte da im dajete manje hrane kako biste im pomogli da smanje mleko.

Veoma retko se javljaju ozbiljnije reakcije. Alergije se javljaju samo povremeno i to u roku od nekoliko minuta od injekcije te osoblje zdravstene ustanove u tom slučaju ima mogućnost da odmah reaguje.

Kako pripremiti bebu za vakcinaciju?

Da prva vakcinacija bebe što lakše prošla, obucite joj širu odeću kako biste omogućili lak pristup mestu uboda.

Trebalo bi da pripremite lek za smanjenje temperature. Lek ne treba detetu davati pre same vakcinacije jer je bitno da doktor i medicinski tehničari mogu da primete ukoliko sa bebom nešto nije u redu. Ukoliko joj unapred date lek za smanjenje temperature, doktor neće moći da zna ako je beba već bolesna.

Potrudite se da što pre utešite svoju bebu i nemojte biti nervozni kako se ne bi unervozila i beba.

Ako imate bilo kakve posebne nedoumice, unapred razgovarajte sa svojim lekarom ili lekarom opšte prakse.

Zašto je važno da dete primi sve vakcine?

Pre nego što su vakcinacije uvedene, dečje infekcije su izazivale hiljade smrti dece svake godine. Za zdravlje vaše bebe je zaista važno da budu imune na bolesti koje su nekada u velikoj meri ubijale decu. Vakcine pružaju zaštitu od nekih od najozbiljnijih dečjih infekcija koje mogu imati životno opasne ishode kod beba i male dece. Vakcinacije pomažu vašoj bebi da stvori sopstvenu zaštitu ili imunitet protiv ovih infekcija. Takođe je važno da bebe dobiju ove injekcije jer to pomaže u zaštiti druge dece, što je više dece koja su imuna na infekciju, to manje ta infekcija može da preživi u okruženju

Vakcine sadrže malu dozu virusa ili bakterija koje pomažu u izgradnji imuniteta. Virus ili bakterija u vakcini su oslabljeni i ne izazivaju infekciju kod bebe. Bebino telo prepoznaje virus ili bakteriju i stvara odbrambeni odgovor na svako ponovno susretanje.

Prva vakcinacija bebe: Kako se nakon vakcinacije brinuti o bebi

Odmah nakon vakcine, vaša beba će se uznemiriti , tako da maženje i možda hranjenje mogu pomoći da im olakšaju nevolje i da ih utešite. Spremite se da bebi date lek za povišenu temperaturu oko kog ste se ranije posavetovali sa doktorom. Zapamtite da su vakcine neophodne za zdravlje i dobrobit vaše bebe, tako da je dugoročna zaštita vredna kratkog dugotrajne nevolje koje mogu izazvati.

Ukoliko je vaša beba bolesna u trenutku kada treba da dobije vakcinu, konsultujte se sa lekarom i odložite vakcinaciju, veoma je bitno da beba u ovom trenutku bude zdrava! Dakle, ukoliko iz bilo kog razloga ne možete da odvedete dete na vakcinaciju u trenutku koji vam je zakazan, odložite termin i ne zaboravite da je bolje da dete primi vakcinu ikada nego nikada.

 
Jovana Jevtić

Prostock-Studio/GettyImagesPlus

još iz kategorije