Stručnjak Opšte Bolnice Bel-Medic odgovara: Na koji način poboljšati imunitet kod dece?

T.Cuk photo

dr Tomislav Ćuk pedijatar-endokrinolog

Bel Medic logo1

 

 

Imunološki sistem je veoma složene strukture, sto je neophodno za spečificnost imunog odgovora na strane antigene i za kooperaciju sa drugim sistemima u organizmu u cilju održavanja vlastite zaštite organizma od različitih bolesti.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Imunološki sistem obuhvata više značajnih elemanata od kojih su limfociti (vrsta belih krvnih zrnaca) centralni, iako i drugi elementi kao limfoidno tkivo i druge ćelije imaju isto tako značajnu ulogu.

Za očuvanje imunološkog sistema, a samim tim i adekvatnu zaštitu organizma od raznih spoljnih uticaja, veoma je važan odgovarajući režim života, što podrazumeva :pravilnu – raznovrsnu ishranu bogatu svežim voćem i povrćem, adekavtnu fizičku aktivnost i život bez stresa i kvalitetan san i odmor.

Znacajno je napomenuti da deca koja su na prirodnoj ishrani u prvim mesecima života preko majčinog mleka stiču veoma značajne elemente imunološkog sitema koji ih stite od infekcija.

Za pojedine bolesti imunitet obezbeđujemo redovnom vakcinacijom dece, po kalendaru obaveznih vakcinacija (tuberkuloze, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, difterije, hepatitisa B, malih boginja, zaušaka, rubeole).

Kod neke dece se javljaju urođeni i stečeni oblici poremećaja funkcije imunološkog sitema, i ona češće oboljevaju od različitih teških infekcija i nekih drugih bolesti.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.

??????????????????????????????????????????????????Pročitajte i… Stručnjak Opšte bolnice Bel Medic odgovara na pitanja: Uzroci niskog rasta u detinjstvu i adolescenciji

 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije