Savet stručnjaka: Kako stvoriti radne navike kod mališana? + plan dnevnih aktivnosti

Medicinska sestra-vaspitač Aleksandra Batalov / aleksbatalov@gmail.com

Medicinska sestra-vaspitač Aleksandra Batalov / [email protected]

Živimo veoma brzim tempom, a većina mladih mama rastrzano je između raznih obaveza.  Prijalo bi vam malo pomoći oko kućnih obaveza, zar ne?

Postoji dosta poslova koje bi i vaši mališani,  u zavisnosti od uzrasta, mogli da obave. Tu postoje i nedoumice kao što su: „Ako ja radim, ne moraju oni“ ili „Brže ću ja to sama“, međutim to je pogrešno.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Radne navike su potrebne i značajne za dalji uspeh kako u ličnim odnosima tako i u karijeri. Nikad nije kasno da uključite decu u obavljanje kućnih poslova, stoga evo nekoliko smernica:

– Dajte deci poslove u zavisnosti od uzrasta i sposobnosti (postavljajte realne ciljeve).

– Deca treba da znaju šta se od njih očekuje (na primer, prvo im pokažite kako tačno izgleda čista soba).

– Ne očekivati savršenstvo (biće potrebno dosta ponavljanja i ispravljanja).

– Hvalite decu, kako za dobro obavljen posao tako i za svaki pokušaj. Podsticaj je veoma važan, a i svako voli da bude hvaljen za svoj posao.

Prvo, vi radite sa decom jer u društvu je lakše. Neka bude zabavno i pozitivno, a to vreme koristite za razgovor. Možete pustiti neku laganu muziku (jer ko može da se ljuti na mamu kada igra?!). Obavezno se zahvalite deci za pomoć. Vremenom, kako se ove radnje budu obavljale, nelagodnost će prerasti u naviku.

Mlađa deca prvenstveno treba da usvoje kulturno-higijenske navike (umivanje, pranje zuba, oblačenje, obuvanje). Veoma zabavan posao za mlađu decu je sparivanje čarapa iz velike gomile, zalivanje cveća, izbacivanje smeća, brisanje prašine sa onih, nižih polica.

Oko polaska u školu mogu da izvade veš iz mašine, presaviju ga na pola, nameste krevet, odu do obližnje prodavnice, brišu sudove, kupe lišce, brinu o ljubimcima a možete ih učiti i da postave sto (veliki broj odraslih to ne zna da uradi).

Treba da napravite plan redovnih porodičnih obaveza. Podeliću sa vama jedan primer rasporeda dnevnih obaveza koji biste mogli praktikovati kod kuće:

Napravite raspored obaveza i podelite im na početku nedelje. Ukoliko imate više od jednog deteta – najstarijem napišite a mlađem detetu i nacrtajte. Objasnite im da je ovo plan i program kako biste što efikasnije odradili sva zaduženja te i da će onaj koji u rasporedu bude ištiklirao najviše urađenih zadataka birati gde ćete ići na izlet ili na večeru.

*Napomena: Ne nagrađujte decu grickalicama, video igricama, kompijuterom, neka to bude porodična aktivnost.

Evo još nekih ideja:

– Uzmite parče papira u boji za svako dete i po uzrastu napišite obaveze, promešajte i neka deca izvlače svoju boju (onoliko papirića koliko odredite za taj dan).

– Kupite blokčić samolepljivih papirića i na svaki napišite obaveze koje treba da se obave taj dan. Na primer, ako treba da se operu sudovi, napišite na papirić i zalepite na sudoperu i to uradite za svaku stvar koja tog dana treba da bude odrađena. Dete koje uradi najviše obaveza i skupi najviše samolepljivih papirića je pobednik.

U početku će verovatno biti negodovanja, ali bitno je da budete uporni i dosledni. Isto tako, u početku, ova organizacija oduzimaće vam dosta vremena, ali verujte, vredi. Na taj način ulažete u dečji razvoj i stvaraterad ne navike, koje im kasnije u životu neće predstavljati teret.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi našeg stručnjake a na vaša pitanja odgovara medicinska sestra-vaspitač Aleksandra Batalov.

Pročitajte i… Savet stručnjaka: Šta raditi kada dete neće da jede u vrtiću?
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije