01.12.2013 Moja Beba

22 stvari koje treba držati podalje od bebinih ruku

„Dete sve stavlja u usta“, rečenica je koju ste bezbroj puta čuli, a roditelji najbolje znaju koliko je ona tačna. Da se ne bi dogodilo da beba strpa u usta nešto što bi je moglo povrediti, vodite računa o stvarima koje joj se nalaze nadohvat ruke.

sargarepa

1. Jabuke

Veliki komadi jabuke problematični su za žvakanje bebama mlađim od dve godine. Zbog toga bi trebalo da ih isečete na vrlo tanke „listiće“, a potom na komadiće koji mogu da stanu u dečja usta.

2. Baloni

Verovali ili ne, oni su jedan od najčešćih uzroka nesreća. Ukoliko dete proguta balon, on može da mu blokira disajne puteve, formirajući vazdušno-nepropusni poklopac koji je gotovo nemoguće probiti. Nasuprot drugim predmetima, baloni mogu da izazovu gušenje kod dece starije od tri godine i ne bi trebalo da se daju deci mlađoj od šest godina.

3. Male baterije

One se nalaze svugde oko nas: u satovima, igračkama, digitronima… Baterije predstavljaju dvostruku opasnost: mogu da izazovu gušenje ako ih dete proguta, što je izuzetno opasno, a njihovo zadržavanje u organizmu može biti još opasnije, posebno ako se zadrže u dušniku, gde stvaraju mikrostruje koje oštećuju organ. Dete treba odmah odvesti kod lekara koji će rendgenskim snimkom utvrditi gde se nalazi baterija i preduzeti određene korake.

4. Šargarepa

Zbog grube strukture i biljnih vlakana, malom detetu je izuzetno teško da sažvaće šargarepu. Zato detetu mlađem od tri godine nemojte davati da gricka sirovu šargarepu, već je skuvajte ili sitno narendajte.

5. Sredstva za čišćenje

Većina sapuna, deterdženata i sličnih sredstava ne izazivaju štetne posledice ako ih dete proguta. Međutim, hemikalije za odgušivanje slivnika, otklanjanje kamenca i rđe, sadrže kaustičnu sodu, amonijak i slične supstance, pa mogu da izazovu teške opekotine usta i grla. Odmah pozovite hitnu pomoć ako se desi da dete proguta neku od ovih hemikalija, ali nemojte namerno da izazivate povraćanje, osim ako to ne preporuči lekar. Da biste sprečili da se dogodi ovakva nesreća, sve hemikalije držite u odvojenom ormariću do kojeg dete ni pod kojim uslovima ne može da dođe.

6. Metalni novac

Uzrok mnogih nezgoda jeste metalni novac koji je oduvek bio „privlačan“ za decu. Novčići su obično takve veličine da su vrlo zgodni za gutanje i pošto ih ljudi, zbog njihove male vrednosti, obično nemarno ostavljaju svuda naokolo, veoma su dostupni deci. Na sreću, progutani novčići su retko opasni po život. Naravno, za svaki slučaj uradite rendgenski snimak kako bi se videlo da li se novčić nalazi na mestu odakle organizam može da ga izbaci prirodnim putem.

7. Električni kablovi

Ako vaše dete izgrize neki „živi“ električni gajtan, to može da izazove opekotine na usnama i ustima. Vlažna sredina u ustima je provodnik električne energije i zbog toga nastaju opekotine. Zato obezbedite sve električne kablove tako što ćete ih postaviti dovoljno visoko da dete ne može da ih dohvati, ili ih sakrijte iza nameštaja, da dete ne može da ih vidi.

8. Grožđe

Veličina jednog zrna grožđa je dovoljna da blokira gornji otvor disajnih puteva. Zbog njihove glatkoće, dešava se da ih dete proguta cele. Zato svako zrno presecite napola. Isto učinite i sa trešnjama i višnjama, koje iz istih razloga predstavljaju opasnost.

9. Tvrde bombone

Ako dete proguta celu bombonu, ona može da stvori „čep“ u vazdušnim putevima i izazove trenutno gušenje. U tom slučaju nemate vremena da pozovete lekara, već morate sami i odmah da reagujete: okrenite dete naglavačke, pa ga snažno udarajte između lopatica sve dok bombona ne ispadne iz disajnih puteva.

10. Mineralni preparati na bazi gvožđa

Gvožđe je glavni uzrok trovanja farmaceutskim preparatima, a posledice su fatalne. Gutanje samo pet tableta preparata sa gvožđem, namenjenih odraslima, može da izazove teško trovanje dece. Vitamini za decu sadrže daleko manje gvožđa, tako da je potreban mnogo veći broj tableta da bi se dostigao toksični nivo. Ipak, ove tablete bi trebalo da se drže van domašaja dece. Prvi simptomi trovanja gvožđem, kao što su mučnina, povraćanje i gastrointestinalno krvarenje, pojavljuju se tek nakon nekoliko sati. Zbog toga, čim posumnjate da je vaše dete progutalo tablete, odvedite ga lekaru. Odlaganje terapije može da izazove otkazivanje rada jetre i disajnih organa, a ako se ne reaguje u roku od 12 sati, mogu nastupiti koma ili smrt.

11. Sredstva za negu noktiju

Samo jedan gutljaj sredstva za uklanjanje lepka za veštačke nokte može biti smrtonosan. Većina tih sredstava sadrže acetonitril koji se u organizmu pretvara u cijanid. Ipak, mala količina običnog sredstva za uklanjanje laka za nokte, koji sadrži aceton, manje je opasna. Ako vaše dete proguta jedan ili dva gutljaja ovog sredstva, neće nastati nikakvo oštećenje, ali više od toga može biti izuzetno opasno. Kao i u drugim primerima, držite ova sredstva zaključana u posebnom ormariću i nikada ih ne ostavljajte na mestima gde dete može da ih dohvati!

12. Cigarete i opušci

U jednoj celoj cigareti ili pak u dva do tri opuška ima toliko nikotina da ta količina može da ubije malo dete (ukoliko ih pojede, a organizam u potpunosti absorbuje nikotin). Na sreću, on se sporo absorbuje i deca gotovo redovno povrate pre nego što toksini uđu u krvotok. Ipak, ako se desi da dete pojede cigaretu, odmah se obratite lekaru. Sve kutije sa cigaretama držite van domašaja dece, a pepeljare odmah praznite.

13. Kapi za nos i oči

Većina ovih sredstava sadrži materije iz visokotoksične familije imidazolina. Bezbedni su ako se koriste prema uputstvu, međutim, ako dete popije samo malu količinu, posledice mogu biti fatalne!

14. Kikiriki

Davljenje kikirikijem prilično je retko, ali su zabeleženi slučajevi kada je dete „udahnulo“ zrno kikirikija, pa mu se ono zaglavilo u brohnijama. Zbog toga nemojte deci mlađoj od pet godina davati ni kikiriki ni koštunjavo voće!

15. Parfemi

Parfemi i toaletne vode sadrže i do 90% alkohola, tako da i mala količina može da izazove ozbiljne posledice ako dospe u dečji organizam. Srećom, većina ovih proizvoda ima grozan ukus, tako da ih deca obično ispljunu, a da pri tom ne progutaju veliku količinu.

16. Kućne biljke

Većina biljaka je netoksična, ali jedenje nekih može dovesti do ozbiljnih, čak i fatalnih posledica ako se konzumiraju u velikim količinama. U tu grupu spadaju ljiljan, oleander, bršljan, difenbahija… uglavnom ukrasno bilje, koje direktno deluje na rad srca.

17. Opasni lekovi

Samo jedna tableta većine lekova za srce ili krvni pritisak, antidepresiva, sedativa ili analgetika, može da izazove teško trovanje male dece. Razumljivo, takve lekove treba držati izvan njihovog domašaja. Pored toga, ako dete treba da popije neki lek, nikada nemojte lek da nazivate „sirupićem“, „sokićem“ ili „bombonicom“, pošto detetu može da padne na pamet da proguta neki ozbiljan lek misleći da je bombonica!

18. Šamponi

Gutljaj šampona može da izazove mučninu, povraćanje i proliv. Srećom, obično se sve na tome i završava. Međutim, ako se ovi simptomi zadrže duže vreme, obavezno se obratite lekaru.

19. Sitne igračke

Korisno pravilo je da igračke moraju da budu veće od detetove šake. Izbegavajte igračke sferičnog oblika (poput malih loptica, klikera, privezaka). Proverite da li su oči i nos kod plišanih igračaka dobro pričvršćeni, kao i da li meke igračke, kada se saviju, mogu da stanu u detetova usta. Naročito su opasni sitni delovi iz „lego“ kocaka, pa zato nikada ne puštajte dete mlađe od četiri godine da se igra njima bez nadzora odraslih.

20. Semenke suncokreta i bundeve

Njihova veličina i tvrde glatke ljuske deci su pravi izazov za žvakanje. Ako dete kome su usta puna semenki slučajno udahne jednu, ona može da dospe u pluća i izazove ozbiljne probleme u sistemu za disanje. Predostrožnosti radi, nemojte davati semenke detetu mlađem od četiri godine.

21. Talk

Flašica sa bebi puderom detetu izgleda kao bočica mleka. Ako udahne i proguta ovu supstancu, mogu se javiti ozbiljni respiratorni problemi. Zato, držite talk van domašaja deteta!

22. Sredstvo za pranje stakla

Većina ovih preparata sadrži metanol kao glavni sastojak. U organizmu on se pretvara u supstancu koja oštećuje optički nerv i, ubrzo nakon unošenja u organizam, izaziva slepilo. Ukoliko se dogodi da dete proguta ovu supstancu, odmah i bez oklevanja se javite lekaru.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije