Dečje pesmice pomažu razvoj govora kod beba

Odavno je poznato da razgovor koji deluje umirujuće i pesmice mogu pomoći bebama u učenju, ali stručnjaci nisu bili sigurni kakav učinak imaju na detetov mozak. Skeniranje mozga majke i deteta pokazalo je da su se njihove moždane vijuge počele podudarati dok majka peva pesmicu.

Guliver/Getty

Guliver/Getty

Doktorka Viktoria Leong sa Univerziteta Kembridž navodi da beba ulazi u stanje u kojem ima više osećaja za učenje dok majka peva umirujućim glasom. Stručnjaci su istraživali koliko moždane vijuge majke i deteta liče jedne na druge. Posmatrajući u kojoj meri se podudaraju može se prosuditi uticaj varijabli kao što su kontakt očima ili stil govora.
„Bebe vole da slušaju kada im majke pevaju, to im zadržava pažnju i zvuči im jasnije od normalnog govora. Što češće čuju pesmice bolje će se razvijati njihov govor“, kazala je doktorka Leong.
Takođe, otkriveno je da bebe bolje uče ukoliko im se duže održava kontakt očima. Majke zadržavaju bebinu pažnju ukoliko ih gledaju direktno u oči. Stručnjaci sada pokušavaju saznati šta se dešava u bebinom mozgu kada uči.

Save
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije