Rizici i prednosti trudnoće u tridesetima

Danas sve više žena rađa prvo dete u svojim tridesetim godinama. Kao i svako drugo razdoblje i ovo nosi prednosti i mane.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Objektivno, u tridesetim se povećava rizik od pojave komplikacija u trudnoći. Ipak, većina zdravih žena iznese trudnoću do kraja, bez većih problema. U ovim godinama rizik od pojave gestacijskog dijabetesa i preklampsije veći je, kao i od Daunovog sindroma i hromozomskih poremećaja. Do trideset pete godine života rizik od pojave hromozomskih abnormalnosti iznosi 1:200, koliko, otprilike, iznosi i rizik od pobačaja usled aminocentoze.

Žena koja se podvrgla vantelesnoj oplodnji, ima mnogo veće šanse da trudnoća bude višeplodna, za razliku od žene koje su zatrudnele prirodnim putem. Takođe, povećava se šansa za porođaj carskim rezom. Prema jednoj teoriji doktori tvrde da se u ovim godinama smanjuje količina hormona koje telo žene luči tokom porođaja, pa porođaj kod starije prvorotkinje ne napreduje kao kod mlađe porodilje.

Mnoge žene se u današnje vreme odlučuju na majčinstvo tek nakon što navrše trideset godina. Do tada su imale dovoljno vremena da se posvete sebi, svom braku i poslu. Zadovoljstvo emotivnim stanjem, odnosima u braku i pozicijom na poslu odlična je “podloga” da se žena ostvari u majčinstvu na najbolji mogući način.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije