Priče za laku noć: zašto je dobro da ih tate čitaju

Postoje istraživanja koja govore kako deca kojoj očevi čitaju postižu bolje rezultate u školi,  pogotovo u predmetima kao što je matematika.

Guliver/Getty Images

Studija sprovedena na Harvardu pokazala je da pitanja koja muškarci postavljaju dok čitaju deci podstiču maštovite rasprave. Istraživači tvrde da je to bolje za razvoj jezika kod dece jer im se tako postavlja više izazova. Nakon što su roditelji, za potrebe studije, godinu dana čitali svojoj deci, pokazalo se da su posebno devojčice imale koristi kada su im čitale muške osobe.

Uticaj je ogroman, posebno ako su tate počele čitati deci mlađoj od dve godine, zaključak je istraživanja. Čitanje se uglavnom smatra ženskom aktivnošću, te su deca više zainteresovana kada im očevi čitaju – jer im je to nešto posebno.

Žene i muškarci ovom zadatku pristupaju drugačije; žene postavljaju “činjenična” pitanja, poput: “Koliko jabuka vidiš?”, dok muškarci vole postavljati ona apstraktna. Tata će verovatno reći nešto poput: “Pogledaj, merdevine. Sećaš li se onih merdevina koje sam imao u svom kamionetu?”.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije