Da li su prvorođena deca pametnija?

Ako je verovati studiji Univerziteta Edinburg, prvorođena deca su inteligentnija od mlađe braće i sestara zbog više mentalne stimulacije koju dobijaju od roditelja u svojim ranim godinama.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Rezultati studije bi mogli da objasne bolji uspeh prvorođene dece kada je reč o obrazovanju i zapošljavanju. Studija Univerziteta Edinburg pokazala je da prvorođena deca dobijaju veću podršku roditelja kada je reč o zadacima koji podrazumevaju razmišljanje, a kasnije postižu bolje rezultate na IQ testovima.

Razlike u rezultatima testova lagano rastu kako deca postaju starija, navodi se u studiji koja je pratila napredak dece od rođenja do 14 godine, a koja je objavljena u časopisu „Journal of Human Resources“.

Ustanovljeno je da deca dobijaju istu količinu emocionalne podrške, ali da roditelji izdvajaju manje vremena za aktivnosti koje stimulišu mozak s mlađom decom. Odnosno, s mlađom decom su manje čitali, pevali, plesali i pravili određene predmete.

Takođe, rezultati su pokazali da je veća verovatnoća da će roditelji nakon rođenja drugog deteta početi da puše.

Ranije studije su takođe pokazale da su prvorođena deca uspešnija i ambicioznija. Istraživanje Univerziteta Eseks pokazalo je da prvorođena deca imaju 16 odsto veću verovatnoću da će nastaviti visokoškolsko obrazovanje od mlađe braće i sestara. Međutim, prvorođena deca imaju veću verovatnoću da će biti kratkovida u odnosu na mlađu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije