Sindrom nestajećeg blizanca
20.03.2023 Trudnoća

Šta je sindrom nestajećeg blizanca?

Jeste li čuli za sindrom nestajećeg blizanca? Rani ultrazvuk ima mnoge prednosti, delom zato što što pre vi i vaš lekar otkrijete da imate više od jedne bebe o kojoj treba da brinete, to ćete vi i vaše bebe moći da dobijete bolju negu. Kada dođe do pobačaja jednog ploda, fenomen je poznat kao sindrom nestajećeg blizanaca.

Šta je sindrom nestajećeg blizanaca?

Sindrom nestajećeg blizanaca je gubitak jednog blizanca tokom trudnoće, obično u prvom trimestru, a često i pre nego što majka uopšte sazna da nosi blizance. Kada se to dogodi, tkivo pobačenog blizanca se obično ponovo apsorbuje u majčinom telu tokom vremena. U (ređem) slučaju kada blizanac umire u drugom ili trećem trimestru, gubitak se obično ne naziva sindromom nestajanja blizanaca, već gubitak blizanca. Smatra se da se sindrom nestajećeg blizanaca javlja u oko 10 do 40 procenata višeplodnih trudnoća. Stručnjaci kažu da je teško tačno odrediti koliko je ta pojava uobičajena, delom zato što sve trudnice ne rade ultrazvuk u prvom trimestru.  Dokumentovane stope sindroma nestajećeg blizanaca značajno su porasle u poslednjih nekoliko decenija, jer su rani ultrazvuci – jedini način da budete sigurni da nosite blizance u ranoj trudnoći – postali rutinski.

Sindrom nestajećeg blizanca: Koji su simptomi?

Često uopšte nema simptoma. Međutim, neke majke doživljavaju simptome slične pobačaju, uključujući:

  • Blagi grčevi
  • Vaginalno krvarenje
  • Bol u karlici
  • Smanjenje nivoa hormona (hCG, kao što je otkriveno testovima krvi)

Ako ne uradite rani ultrazvuk, možda nikada nećete znati da ste pobacili blizanca ili ćete na prvom ultrazvuku otkriti da postoji druga gestacijska vreća koja ne sadrži živog blizanca. Jedini znak sindroma nestajećeg blizanaca može biti kasniji ultrazvuk koji pokazuje da više nema dva fetusa u materici. Čak i ako imate simptome koji su slični simptomima pobačaja, nijedan nije siguran znak gubitka trudnoće. Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, obavezno pozovite lekara.

Kako to utiče na preživelog blizanca?

U mnogim slučajevima, kada se sindrom nestajećeg blizanaca pojavi u prvom trimestru, trudnoća nastavlja da se odvija normalno i majka može da rodi bebu bez komplikacija ili intervencije. Situacija je komplikovanija ako se sindrom javi u drugom ili trećem trimestru. To može da rezultura prevremenim porođajem, infekcijama ili krvarenjem.

 
Wavebreakmedia/gettyimages.co.uk

još iz kategorije