Zubi u trudnoći
20.03.2023 Zdravlje i nega

Zubi u trudnoći: Trudnice, idite kod zubara!

Zubi u trudnoći su posebna i veoma važna tema. Nekih noći trudnoća je toliko iscrpljujuća da se verovatno srušite u krevet bez pranja zuba, a to može uticati na vaše zube i desni. Ako se vaše oralno zdravlje pogorša, rizik od karijesa, bolesti desni, pa čak i komplikacija u trudnoći može se povećati. Štaviše, buduća mama može preneti bakterije koje izazivaju karijes svojoj bebi tokom i nakon trudnoće, što znači da oralna higijena postaje još važnija.

Zubi u trudnoći: Kako trudnoća utiče na oralno zdravlje?

Kada očekujete bebu, možda ste skloniji razvoju bolesti desni i karijesa, zbog čega je oralna higijena toliko važna tokom trudnoće. U stvari, zahvaljujući brojnim hormonskim promenama, između 60 i 75 procenata trudnica ima gingivitis, koji je rani oblik parodontalne bolesti i može da izazove oticanje, krvarenje ili upalu desni. Ako se ne leči, gingivitis se može pretvoriti u parodontitis, što je teža vrsta bolesti desni koja može uključivati gubitak koštane mase i gubitak zuba. Trudnice su takođe pod povećanim rizikom od karijesa jer jedu češće, što znači da  da više kiseline i bakterija dolazi u kontakt sa zubima. Napadi jutarnje mučnine su dodatni problem, jer želudačna kiselina nagriza zubnu gleđ, povećavajući rizik od karijesa. A pošto odrastanje bebe zahteva dobar deo energije, skakanje u krevet noću može imati prioritet u odnosu na pranje zuba.

Da li je bezbedno ići kod zubara tokom trudnoće?

Da. Idite na redovne preglede dva puta godišnje i ako vam stomatolog preporuči rendgenske snimke, ne brinite: rendgenski snimci zuba su potpuno bezbedni tokom trudnoće. Količina zračenja koja se koristi veoma je mala jer se koriste zaštitne navlake koje se stavljaju preko vrata i stomaka. Plombiranje zuba je takođe bezbedno u trudnoći. I ne brinite, postoji lokalna anestezija koja je bezbedna za trudnice.

Zubi u trudnoći: Koje su moguće komplikacije loše oralne higijene

Iako nije sasvim jasno kako loše zdravlje zuba uzrokuje komplikacije u trudnoći, parodontitis je povezan sa prevremenim porođajem, malom porođajnom težinom ili čak preeklampsijom. Teorija je da previše bakterija u ustima trudnice može ući u krvotok i putovati do materice, gde može izazvati razvoj prostaglandina i potencijalno pokrenuti rani porođaj. A trudnice sa puno oralnih bakterija mogle bi da prenesu ove klice svojim bebama nakon porođaja. Ova potencijalno agresivna i štetna bakterija zapravo može naštetiti budućim zubima bebe, uzrokujući karijes u vrlo ranom dobu.

 
kzenon/gettyimages.co.uk

još iz kategorije