matične ćelije, krv iz pupčanika
23.04.2023 Zdravlje i nega

Matične ćelije i čuvanje krvi iz pupčanika: Sve što ste želeli da znate

Krv iz pupčane vrpce vaše bebe sadrži matične ćelije koje se mogu koristiti za lečenje mnogih bolesti. Sakupljanje krvi iz pupčanika nakon porođaja je brzo, bezbolno i bezbedno. Ako razmišljate o čuvanju matičnih ćelija – ovde su odgovori na najvažnija pitanja.

Kako se čuvaju matične ćelije?

Ono što se čuva jeste krv iz pupčane vrpce vaše bebe. Ona sadrži matične ćelije, jedinstvene po svojoj građi i sastavu, a koje se mogu razviti u zrele krvne ćelije, uključujući crvena krvna zrnca, bela krvna zrnca i trombocite. Matične ćelije iz krvi pupčanika se trenutno koriste za lečenje mnogih bolesti.

Matične ćelije iz pupčane vrpce su takođe predmet studija na životinjama i kliničkih ispitivanja u kojima se  istražuje njihovu pogodnost za pomoć osobama sa autizmom, povredom mozga i mnogim drugim stanjima.

Ako se rešite za čuvanje matičnih ćelija, prvi korak nakon porođaja biće prikupljanje krvi koja je ostala u pupčanoj vrpci i placenti vašeg novorođenčeta nakon rođenja i njeno čuvanje na adekvatan način za buduću medicinsku upotrebu.Krv iz pupčane vrpce se sakuplja odmah nakon porođaja i može se koristiti u budućnosti bez obzira da li ste tokom porođaja koristili epidural, da li je on bio carskim rezom ili vaginalni. Sam proces prikupljanja krvi iz pupčanika je bezbolan i bezbedan za vas i vašu bebu.

Prikupljanje krvi iz pupčane vrpce

Sam porođaj teče uobičajeno i završava se sečenjem pupčane vrpce između majke i bebe. Takon što se pupčana vrpca preseče, vaš lekar je briše dezinfekcionim sredstvom i ubacuje iglu u pupčanu venu na delu pupčane vrpce koji je još uvek pričvršćen za placentu. Igla ne ide ni blizu vaše bebe. Krv se sliva u vreću za prikupljanje. Ceo proces traje manje od 10 minuta.

Neke banke matičnih ćelija uz krv prihvataju i delove pupčane vrpce ili placente, ali o tome morate da se raspitate kada potpisujete ugovor o čuvanju matičnih ćelija.

Prikupljena krv iz pupčanika pažljivo se pakuje i šalje u vašu banku matičnih ćelija, gde se testira da bi se potvrdilo da ispunjava medicinske standarde kvaliteta za bezbednu upotrebu. Nakon odobrenja, krv se obrađuje i kriokonzervira (konzervira se zamrzavanjem na veoma niske temperature koje zaustavljaju ćelijsku aktivnost). Tako se čuva godinama.

Mnogi roditelji koji razmišljaju o čuvanju matičnih ćelija pitaju se da li će matične ćelije iz krvi iz pupčanika njihove bebe i dalje biti „dobre“ kroz desetak godina. Naučnici kažu da kriogenski očuvane ćelije nemaju rok trajanja, a zamrznuta krv iz pupčane vrpce trebalo bi da bude održiva decenijama.

Da li će prikupljanje krvi iz pupčanika moje bebe ometati porođaj?

Ne. Sakupljanje krvi iz pupčanika vaše bebe neće ni na koji način ometati porođaj. Postupak se odvija nakon što je beba porođana i pupčana vrpca stegnuta i presečena, a toliko je brz i bezbolan da često roditelji – koji su zaokupljeni držanjem i povezivanjem sa svojom novom bebom – nisu svesni da se to uopšte dogodilo.

Kao što je gore pomenuto, prikupljanje krvi iz pupčane vrpce može biti uključeno u većinu planova porođaja, ali opet, ako odaberete ovu opciju, obavezno razgovarajte o svojim planovima sa svojim lekarom ili babicom unapred i kada pregledate svoj plan.

Zašto su važne matične ćelije?

Krv iz pupčane vrpce je bogat izvor krvnih matičnih ćelija. Ove matične ćelije su gradivni blokovi krvotoka i imunog sistema. Imaju sposobnost da se razviju u druge vrste ćelija, koje na različite načine pomažu telu da popravi tkiva, organe i krvne sudove i mogu se koristiti za lečenje niza bolesti.

Za razliku od matičnih ćelija u koštanoj srži ili perifernoj krvi, matične ćelije u krvi pupčanika su nezrele što im omogućava širu primenu. Matične ćelije iz pupčane vrpce su uspešno korišćene za lečenje više od 80 različitih bolesti, uključujući:

  • Neki kanceri, kao što su leukemija, Hočkinova bolest i ne-Hočkinov limfom
  • Poremećaji krvi, kao što su aplastična anemija, talasemija i anemija srpastih ćelija
  • Genetski poremećaji
  • Neurološki poremećaji, kao što je cerebralna paraliza
  • Imunološki nedostaci, uključujući, u retkim slučajevima, HIV
  • Retki metabolički poremećaji koji bi inače bili fatalni za bebe, kao što je Krabbeova bolest,
  • Sanfilippo sindrom i bolest iritabilnog creva

U toku su studije širom sveta koje istražuju nove načine korišćenja krvi iz pupčanika i dodale su znanje za obećavajuće tretmane drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja i poremećaja, uključujući cerebralnu paralizu, HIV i autizam.

Kome se preporučuje čuvanje matičnih ćelija u privatnoj banci?

Oni koji se zalažu za skladištenje krvi iz pupčanika u porodičnoj banci kažu da će dete čija se krv iz pupčanika danas čuva, u budućnosti imati više medicinskih mogućnosti. Privatno bankarstvo krvi iz pupčane vrpce može biti posebno vredno ulaganja, kažu zagovornici, ako ste vi ili član porodice u opasnosti od zdravstvenog stanja koje se može lečiti krvlju iz pupčanika – na primer, leukemija, limfomi, anemija srpastih ćelija i bolesti imunodeficijencije .

Slično tome, porodica sa istorijom neurodegenerativnih poremećaja (kao što je multipla skleroza ili Alchajmerova bolest), za koje istraživanje sa matičnim ćelijama pruža nadu, može se odlučiti na skladištenje krvi iz pupčanika.

Kako izabrati banku za matične ćelije?

Pronalaženje pouzdane porodične banke je ključno. Ako banka nema visoke standarde za rukovanje, isporuku i skladištenje krvi iz pupčanika, krv iz pupčanika vaše bebe možda neće biti upotrebljiva ako vam ikada zatreba. A ako banka nije finansijski stabilna, to može uticati na to gde i kako se dugotrajno čuva krv iz pupčanika vaše bebe.

Dok sve porodične banke krvi iz pupčane vrpce (kao i javne banke krvi iz pupčanika) moraju proći inspekciju, one se i dalje mogu razlikovati u svojim praksama i standardima. I lekari u centrima za transplantaciju i oni koji sprovode klinička ispitivanja zahtevaju da se krv iz pupčanika testira u skladu sa rigoroznim smernicama pre nego što se koristi za medicinsku terapiju. Ako dođe dan kada nekom od vaše dece ili nekom drugom u vašoj porodici zatreba krv iz pupčanika, poželećete da budete sigurni da je pravilno uskladištena.

Ako je moguće, rano započnite pretragu banki. Mnogo toga treba uzeti u obzir kada birate porodičnu banku:

Odvojite dovoljno vremena da pregledate dostupne usluge i odmerite svoje opcije.
Uverite se da vaš lekar ili babica znaju za vašu odluku i znaju kako da sakupe krv iz pupčanika.
Pitajte prijatelje i porodicu, kao i svog zdravstvenog radnika, za preporuke. Držite se ljudi kojima zaista verujete. Neke porodične banke krvi iz pupčanika nude finansijske podsticaje klijentima koji upućuju nove roditelje.
Kada razmišljate o banci, nemojte pretpostavljati da je najbolje da se upišete u banku u blizini vašeg doma. Sedište banke i njen skladišni objekat možda čak nisu u istom stanju. Ono što je važno je pronaći pravu banku za vas.

Na samom sastanku, pre donošenja odluke i potpisivanja, važno je da predstavniku banke matičnih ćelija postavite sledeća pitanja:

Da li banka krvi iz pupčanika obezbeđuje temperaturnu stabilnost isporuke?

Slanje krvi iz pupčanika u laboratoriju je ključni prvi korak u zaštiti matičnih ćelija vaše bebe. Jednom kada se prikupi krv iz pupčanika, krvne ćelije i matične ćelije u njoj postepeno počinju da umiru. Izlaganje krvi pupčane vrpce ekstremnim temperaturama, bilo previše vrućim ili previše hladnim, ubrzava smrt ćelije.

Da li banka obrađuje krv iz pupčanika u roku od 48 sati?

Agencije koje nadgledaju transplantaciju krvi iz pupčanika postavile su ograničenje od 48 sati za vreme između rođenja i obrade krvi iz pupčanika za kriogeno skladištenje. Stoga ćete želeti da budete sigurni da vaša banka obrađuje krv iz pupčanika u roku od 48 sati nakon porođaja.

 
Nadezda Ivanova/GettyImagesPlus

još iz kategorije