Loša koncentracija kao simptom trudnoće
22.04.2023 Trudnoća

Loša koncentracija kao simptom trudnoće: Zašto dolazi do nje?

Tokom trudnoće se mnogo toga menja u vašem telu. Međutim, trudnoća utiče i na vaš mozak, kako obrađujete informacije, ali i na pamćenje. Loša koncentracija kao simptom trudnoće muči mnoge trudnice. Evo zbog čega se događa.

Loša koncentracija kao simptom trudnoće: Šta je to?

Loša koncentracija kao simptom trudnoće se često naziva i „trudnički mozak“, ali on oponaša simptome moždane magle. To uključuje zaboravnost, poteškoće u razmišljanju, mutna sećanja ili problem da se brzo i lako nađu prave reči tokom razgovora.  Većina stručnjaka ovaj simptom pripisuje naletu hormona koje dobijete u trudnoći, a koji može biti i do šest puta veći od nivoa pre trudnoće.

Kada počinje loša koncentracija?

Svačije iskustvo sa trudnoćom je različito. Loša koncentracija počinje naletom hormona ubrzo nakon trudnoće ubrzo nakon što žena zatrudni, ali simptom postoje značajniji u drugom i trećem trimestru. Mnoge žene se susreću sa lošom koncentracijom posebno u trećem trimestru.

Šta uzrokuje lošu koncentraciju?

Uzrok ovom simptomu je povezan sa hormonima. Visoko hormonsko stanje u trudnoći i posle porođaja može uticati na mozak i izazvati fiziološke promene koje dovode i do mozga u trudnoći. Osim toga, stres, promena navika spavanja i druge fizičke promene tokom trudnoće mogu uticati na intenzitet simptoma. Siva materija u mozgu se očigledno smanjuje u onim delovima mozga koji su usmereni na obradu i reagovanje na društvene signale. Ove promene se dešavaju da bi se mamama omogućilo da bolje reaguju na potrebe svojih beba.

Koliko traje loša koncentracija kao simptom trudnoće?

Za većinu žena, ovaj simptom traje do postporođajnog perioda. Vraćanje u normalu zavisi od sopstvenog rasporeda. Naravno, odmah po dolasku bebe ćete biti neispavani, pa može biti teško razaznati šta je još uvek simptom „trudničkog mozga“, a šta je neispavanost.

Da li je moguće lečiti ovaj simptom?

Iako ne postoji lek, može vam pomoći dosledan raspored spavanja. Vežbanje i dobra ishrana takođe mogu biti od pomoći.  Ukoliko vidite da se preterano mučite sa ovim simptomom obratite se lekaru.

U svakom slučaju, ovaj simptom jeste nezgodan, ali nemojte da vas to mnogo remeti. Tačnije, nemojte se opterećivati preteranim brojem informacija i obavezama koje od vas zahtevaju koncentraciju. Uostalom, vaša beba je na prvom mestu.
shurkin_son/GettyImagesPlus

još iz kategorije