Najbolja prolećna zabava za decu
22.04.2023 Zabava

Najbolja prolećna zabava za decu

Došlo je proleće i vreme je da deca konačno izađu na svež vazduh i uživaju u njemu. Zabava je svuda oko nas i osmišljanjem ovih nekoliko aktivnosti možete učiniti dane vašeg mališana još zabavnijim. Ove igre i aktivnosti su najbolja prolećna zabava za decu.

Najbolja prolećna zabava za decu

Piknik

Odaberite neko od obližnjih izletišta na kome vaše dete ima dovoljno prostora da se zabavi. Ponesite ćebe, voće, vodu, poslastice i odvojite veći deo dana da uživate sa svojim mališanom u prirodi. Pobrinite se da se u spakovanim stvarima nađe lopta ili frizbi kako biste i vi mogli da se pridružite mališanu u igri, a i ukoliko se pojavi još dece, da mogu da uživaju u kolektivnoj igri.

Istraživanje prirode

Kako je proleće idealno vreme za istraživanje prirode, zašto ne biste priuštili svom detetu dan u kom će naučiti sve o tome zašto drveće prvo cveta, a tek onda dolazi plod, zašto sada odjednom na nebu ima više ptica nego u toku zime i zašto je lišće opet zeleno.

Buketi od prolećnog cveća

Iako se ova aktivnost, pravljenje buketa od prolećnog cveća, uglavnom vezuje za devojčice, i neki dečaci vole da prave bukete. Oni to uglavnom rade kako bi ih poklonili mami ili nekoj drugoj ženskoj osobi. Osim što se deca zabavljaju dok beru cveće, oni su veoma srećni i kada buket poklanjaju. Oduševljenjem koje pokazujete nakon što dobijete buket pokazaćete detetu koliko su važni mali znaci pažnje.

Najbolja prolećna zabava za decu na kišni dan

Budući da je proleće osim po sunčanim danima poznato i po čestim kišnim periodima, bilo bi dobro da uvek imate pripremljene aktivnosti kojima se dete može baviti kada je napolju kiša. Na primer, pokažite mu kako da pravi vetrenjače od kartona, a koje će kasnije imati priliku da isproba kada bude lepše vreme. Osim toga, možete se posvetiti poslu u kuhinji, kao što je pečenje kolačića u obliku cvetova ili raznih oblika voća. Deca vole da učestvuju u poslovima odraslih.

Aktivnosti sa drugom decom

Ukoliko je vaše dete druželjubivo, uvek se možete dogovoriti sa drugim roditeljima da deci priuštite zajedničku igru. Igra žmurke i fudbal su samo neke od igri koje se mogu igrati u dvoje ili više dece, a koja će se deci sigurno dopasti.

Vežbanje na otvorenom

Ukoliko i sami volite da vežbate na otvorenom, to možete iskoristiti da zabavite i svoje dete. Izađite napolje, u dvorište ili park i posvetite se jogi ili nekoj drugoj fizičkoj aktivnosti i pustite dete da vas prati ukoliko je zainteresovano. Većina dece bude oduševljena kada imaju priliku da uživaju u zajedničkim aktivnostima sa svojim roditeljima.

Prolećna matematika

Ukoliko je vaše dete školarac ili želite da ga naučite sabiranje i pre nego što pođe u školu, dobra ideja je da odberete nekoliko cvetova i nekoliko listova i postavljanjem različitog broja na sto učite dete da sabira i broji.

Pravljenje kućica za ptice

Budući da je proleće vreme kada se ptičice sa juga vraćaju u naše krajeve, odlična ideja je da za njih napravite kućicu zajedno sa svojim detetom. Osim što mu možete objasniti kako se price sele u toplije krajeve u toku zime, ovom aktivnosti podstičete kod dece razvoj motoričkih sposobnosti, pedantnosti i kreativnosti.

Koje su vaše ideje da ispunite prolećne dane svoje dece?
Jovana Jevtić

evgenyatamanenko/ Getty Images Plus

još iz kategorije