Kako da dete stekne naviku da čita

Sadašnja generacija osnovaca i srednjoškolaca ima prilično siromašan vokabular, a sve zbog računara koji su, nažalost, zamenili i ugrozili staru naviku čitanja knjiga. Da se to ne bi dogodilo i vašem detetu, čitajte mu od najmanjih nogu!

beba cita

U početku, čitajte bebi samo nekoliko minuta, tek toliko da joj privučete pažnju. Poznato je da je bebironima teško održati pažnju, stoga se trudite da ne preterate.

Evo nekoliko saveta kako da vam ova aktivnost oboma bude veliko uživanje:

Neka čitanje postane rutina
Razmislite kada je najbolje vreme za to i pokušajte da napravite plan da to bude, recimo, svakodnevno nakon ručka i pre spavanja. Vaše dete će se radovati i željno iščekivati te trenutke.

Prilika za maženje
Uzmite bebu u ruke ili je ugnezdite u krilo. Tako će njena prva asocijacija na čitanje biti povezana sa osećajem sigurnosti i komfora.

Interakcija je veoma važna
Čim vaša beba bude svesno kontrolisala ruke, otprilike u uzrastu od oko šest meseci, nabavite „reljefne“ knjige (one u kojima su skriveni trodimenzionalni elementi) koje će moći da dodiruje. Nema deteta koje ne voli da mu čitate o, recimo, životinjama koje „iskoče“ iz knjige kada okrenete stranicu.

Dozvolte detetu da preuzme vođstvo
Ukolko mu se dopadne određena knjiga, mališan će verovatno tražti da mu je iznova čitate, možda čak istu stranicu. Umesto da insistirate na drugoj priči, udovoljite mu. Biće vam oboma veoma zabavno: mališanu zato što ste mu uslišili želju, a vama, zato što ste mu izmamili osmeh.

Autor: Life Content, M.K.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije