Razvoj čula ukusa

Razvoj čula ukusa: Da li beba oseti ukuse dok je u stomaku?

Šta će voleti da jede i pije vaša beba? Genetika je ključna, ali i drugi faktori igraju ulogu u ovome. Razvoj čula ukusa počinje da se razvija tokom prvog tromesečja trudnoće.

Razvoj čula ukusa: Da li izbor vaše hrane utiče na razvoj njihovog ukusa?

Bebama počinju da se razvijaju papile (kvržice) na jeziku tokom prvog trimestra. Hrana koju jedete tokom trudnoće može uticati i na osećaj ukusa vašeg deteta i njegove sklonosti prema hrani kada bude starije.

Razvoj čula ukusa

Jezik vaše bebe će početi da se oblikuje kada ste trudni samo četiri do pet nedelja. U osmoj nedelji trudnoće , pojavljuju se pupoljci ukusa, ali još ne mogu da prenesu stvarne osećaje ukusa. To će početi da se dešava tek od 14. do 15. nedelje kada nervne ćelije počnu da uspostavljaju veze između papila u razvoju i nerava koji šalju poruke o ukusu u mozak vaše bebe. Do 30. nedelje, papile na jeziku vaše bebe će biti u potpunosti formirane i operativne.

Da li beba oseća ukus u stomaku?

Na neki način, da! Molekuli hrane koju jedete prolaze kroz vaš krvotok i amnionsku tečnost. ASlično je i kad se bebe rode i dok dojite. Arome iz vaše ishrane se prenose u majčino mleko.

Čula mirisa i ukusa su veoma blisko povezani. Papile na jeziku nam omogućavaju da prepoznamo da li je nešto slatko, forko, slano ili kiselo, ali miris je taj koji nam pomaže da identifikujemo specifični ukus hrane. Posebne ćelije koje su potrebne za čulo mirisa počinju da se razvijaju oko 9. i 11. nedelje trudnoće.

Pri rođenju, papile vaše bebe su veoma osetljive i mogu da osete slatke, kisele i gorke ukusa. Bebe vole slatke ukuse i to je jedan od razloga zašto vole ukus majčinog mleka. Vaša beba verovatno neće prepoznati moći da otkrije slane ukuse dok ne bude stara oko 2 do 6 meseca.

Da li možete da utičete na čulo ukusa vaše bebe?

Neka istraživanja pokazuju da ono što vi jedete može da utiče na ukuse koje će vaše dete voleti kada bude starije. Ako neku hranu jedete više, vrlo verovatno je da će dete više voleti te ukuse. Međutim, nemojte se previše time opterećivati jer jutarnja mučnina i odbojnost prema hrani mogu poremetiti vaše tipične obrasce ishrane.

Kako da pomognete razvoj čula ukusa?

Trudite se da jedete što raznovrsniju i zdraviju ishranu tokom trudnoće. To će pomoći i vama i bebi da dobijate vitamine i minerale koji su vam neophodni za zdravlje. Šest najvažnijih hranljivih sastojaka koji su potrebni za razvoj vaše beb tokom trudnoće su:

  • Folna kiselina
  • Gvožđe
  • Kalcijum
  • Vitamin D
  • DHA Omega-3 masne kiseline
  • jod

U konsultaciji sa lekarom uzimajte prenatalne vitamine koje su esencijalne za rast bebe. Međutim, imate u vidu osnovna pravila o bezbednosti hrane za trudnoću. Izbegavajte tečna jaja, nepasterizovani sir i ograničite potrošnju kofeina.

Dakle, iako unos vaše hrane može da utiče na to koju hranu i piće će vaša beba voleti kad bude starija, vodite se time da je zdravlje najvažnije. Birajte ishranu koja je zdrava i koja je potrebna oboma.
kmk-vova/GettyImagesPlus

još iz kategorije