22.11.2014 Razvoj bebe

Od čega sve zavisi razvoj bebinog mozga?

Razvoj mozga ne zavisi samo od broja moždanih ćelija (neurona). Pod uslovom da je strukturalni razvoj mozga u prenatalnom periodu protekao normalno, pred novorođenčetom je dug put sazrevanja i razvoja njegovog mozga.

mozak

Da bi se to dogodilo, između velikog broja moždanih ćelija moraju se razvijti veze. Na svakom neuronu javljaju se ogranci – dendriti, koji se povezuju s ograncima drugih ćelija i tako se uspostavljaju veze i prenose informacije.

Najduži izdanci su aksoni koji prenose nadražaje od moždanih ćelija do krajnjih delova leđne moždine, odakle ih periferni nervi prenose do mišića.

Da bi mozak mogao obavljati svoj zadatak, potrebna mu je dobra opskrbljenost krvlju, koja mu donosi kiseonik i materije koje oslobađaju energiju, prvenstveno šećer –glukozu. Međutim, za razvoj bebinog mozga to nije dovoljno.

Proces sazrevanja mozga znači stvaranje ovojnica oko aksona nervnih ćelija (mijelinizacija). Taj proces se odvija određenim redosledom: vlakna koja prenose senzorne podražaje počinju da se mijelinizuju ubrzo nakon rođenja, dok ona predodređena za kompleksne procese u mozgu (asocijativne, kognitivne) čine to znatno kasnije.

Moždane ćelije imaju stalnu potrebu za kvalitetnim mastima. Zato ishrana mozga u razvoju mora sadržati upravo one nutritivne materije koje će mu pomoći da sazri.

Saznajte koje namirnice su bogate kvalitetnim mastima!
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije