razvoj bebinog mozga u drugoj godini
11.02.2022 Razvoj deteta

Razvoj bebinog mozga u drugoj godini

Prva godina života je godina u kojoj najviše naučimo. Do kraja prve godine života, u mozgu vaše bebe formirano je više od 1.000 triliona neuralnih veza. Ipak, razvoj bebinog mozga još uvek je ubrzan i, tokom druge godine života, ulazi u jednu važnu fazu: počinje saradnja leve i desne hemisfere…

Kako se razvija mozak u drugoj godini?

Do kraja prve godine života, u mozgu vaše bebe formirano je više od 1.000 triliona neuralnih veza. Kreativno razmišljanje i veština rešavanja problema su takođe razvijeniji. Dete isprobava nove oblike ponašanja da bi videlo kakve to reakcije izaziva. U ovom periodu života, leva i desna hemisfera mozga se integrišu. Inače, u ovim delovima mozga informacije se različito prerađuju. Jednostavnije rečeno, desna hemisfera obezbeđuje instinktivne reakcije, a leva logične reakcije, koje su rezultat svesnog rasuđivanja. Leva strana mozga je zadužena za reči i simbole.

Do treće godine dominantna je desna strana. No, oko 18. meseca života, leva hemisfera ulazi u fazu rasta. Zbog toga ćete u tom periodu registrovati znatno uvećanje vokabulara kod deteta. Isprobajte ove aktivnosti… (Saznajte i: Kako ishrana mališana utiče na razvoj mozga)

Igre za razvoj mozga u drugoj godini

Ogledalce, ogledalce…

Oko 18. meseca života, bebe počinju da prepoznaju svoj odraz u ogledalu. Zabavan način da podstičete ovaj razvoj jeste da detetu pokažete njegovu fotografiju, a potom i neka se pogleda u ogledalo. Pitajte ga: „Ko je to u ogledalu?”, a potom i „Da li si to ti?” (Pročitajte i: Podstaknite razvoj bebinog mozga ( 9. do 12. meseci))

Kad si srećan…

Jedna od najzabavnijih, interaktivnih igara je i pesmica „Kad si srećan…”. U njoj su kombinovane reči i aktivnosti, što je korisno za razvoj govora. Osim toga, u ovu pesmicu možete uključivati nove reči i radnje, čime ćete nadalje razvijati govor i motoričke veštine svog mališana.

Sortirajte predmete

Jedan od najjednostavnijih načina da pospešite razvoj logičkih i veština rešavanja problema kod mališana jesu igre koje nalažu sortiranje predmeta prema različitim kvalitetima. Na primer, izvadite brojne predmete i tražite od deteta da poslaže na jednu gomilu one koje su „plave”, „mekane”, „velike”, „za kupanje”…
još iz kategorije