Dojenje blizanaca

Kako dojiti dve bebe, jedna je od nedoumica koje muče majke blizanaca, uz neizbežnu brigu – da li će imati dovoljno mleka. Evo šta kažu činjenice.

blizanci

1. Proizvodnja mleka funcioniše po principu potražnje: čak i ako dojite troje dece, telo bi moglo proizvesti dovoljno mleka i zadovoljiti potrebe svih beba. Moraćete samo da unosite više kalorija i tečnosti nego majke koje doje samo jedno dete. Potrudite se da se zdravo hranite.

2. Većina stručnjaka preporučuje da ih hranite istovremeno. U suprotnom, može se dogoditi da taman kad završite s jednim detetom drugo traži obrok. Blizance možete hraniti zajedno tako da ih stavite na leđa s licem okrenutim prema vama (deca su položena suprotno od vas – glavicu im pridržavate rukama, a nogice su položene iza vas) ili tako da su oba deteta obuhvaćena u naručju (glavice su u pregibu vašeg lakta, a podlakticom pridržavate celu dužinu bebe) tako da im se tela ukrštaju.

3. Pokušajte svakom detetu nuditi obe dojke, tako ćete nadoknaditi različite potrebe beba. Na primer, ako jedna beba voli da jede više od druge, menjanjem dojki kod svakog obroka održaćete jednake zalihe u dojkama.

4. Dodatna pomoć je neophodna. U nedeljama nakon porođaja bićete iscrpljeni. Možda ćete se odlučiti na izmlazavanje mleka tako da vaš partner može noću da ih hrani. Dobra ideja je i angažovanje porodice i prijatelja koji vam mogu pomoći u kućnim poslovima (kuvanje, usisavanje…)
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije