07.10.2014 Trudnoća

10 mitova o začeću

Ako o nekoj temi postoje mitovi i legende, onda je to, sasvim sigurno, začeće. Da vidimo, šta je od svega toga istina a šta obično naklapanje.

mitovi o zacecu

1. Ako vaš suprug ima braću, veća je verovatnoća da ćete začeti dečaka?

NETAČNO. Istina je da pol budućeg deteta određuje otac, odnosno vrsta spermatozoida koji oplodi jajnu ćeliju. Taj proces nema nikakve veze sa tim da li vaš suprug ima desetoricu braće ili pak nijednog.

2. Parovi koji su već postali roditelji, drugi put će lakše začeti bebu od onih koji to pokušavaju po prvi put?

TAČNO. Neverovatno, ali istinito! I pored činjenica da su neispavani, umorni i pretrpani obavezama, parovima koji već imaju bebu treba oko šest meseci da ponovo „zatrudne“.

3. Ako vodite ljubav u misionarskom položaju ili onom u kojem je žena odozgo, povećavaju se šanse da začnete bebu ženskog pola!

NETAČNO. Ne postoji nijedan naučni dokaz koji bi ovo potvrdio. Takođe, netačne su tvrdnje da je veća šansa da žena začne dečaka ako muškarac vrši penetraciju otpozadi ili ako se ljubav vodi u stojećem položaju.

4. Kvalitet sperme može da se „pokvari“ ako on nosi veoma uske farmerke!

TAČNO. Priroda je sigurno imala dobar razlog da postavi testise u viseći položaj. To je sasvim jednostavno objasniti: proizvodnja sperme bolja je ukoliko se taj proces odvija u sredini u kojoj je temperatura niža od telesne. Dokazano je da muškarci koji rade u previše toploj sredini (varioci, vatrogasci) imaju lošiju spermu od onih čije je radno mesto na normalnoj ili sniženoj temperaturi. Uzane farmerke imaju sličan efekat – testisi su „priljubljeni uz telo čime se povećava temeperatura i snižava nivo proizvodnje sperme. Zato, ako duže ne uspevate da začnete bebu, predložite partneru da nosi bokserice i šire pantalone.

5. Žena će lakše začeti dečaka ukoliko doživi orgazam!

NETAČNO. Spermatozoidi koji u sebi nose pol dečaka, lakši su od onih kojima se začinju bebe ženskog pola, pa moraju mnogo brže da „plivaju“ da bi stigli do jajne ćelije. Kada žena doživi orgazam, mišići njene materice pokreću se u talasima, što spermatozoidima, na neki način, olakšava „surfovanje“ do ovuluma. Međutim, ne postoji naučni dokaz da će zbog toga brže stići pripadnici „plavog“ ili „roza“ tima.

6. Ako žena konzumira određenu hranu pre začeća, to može da utiče na pol deteta!

MOGUĆE. Studije su pokazale da ukoliko žena konzumira hranu koja u sebi sadrži mnogo kalijuma ili natrijuma (slana i začinjena hrana, crveno meso), time može da poveća šansu da začne muško dete. S druge strane, ukoliko uzima više hrane bogate kalcijumom i magnezijumom (mlečni proizvodi, riba, pirinač i jezgrasto voće), povećava se šansa da začne dete ženskog pola.

7. Ispiranje vagine nakon seksualnog odnosa razblaženim sirćetom pomaže kod začeća ženskog deteta“

NETAČNO. Teorija koja stoji iza ove neistine kaže da, što je unutrašnjost vagine kiselija, to će kroz nju lakše „protutnjati“ spermatozoidi koji u sebi nose žensko obeležje na hromozomu. Ukoliko je pak unutrašnjost vagine bazna, kroz nju će se lakše „probiti“ muški spermatozoidi. Obe teorije nemaju naučno pokriće i sve što ćete postići ako drastično povećate kiselost vagine jeste „opšte uništenje“ spermatozoida i povećanje mogućnosti da „zakačite“ neku vaginalnu infekciju.

8. Ako imate dve devojčice ili dva dečaka, veće su šanse da i treće dete bude istog pola!

TAČNO. Statistika govori da kod 75 odsto parova, koji imaju dva deteta istog pola, postoji mogućnost da se začne i treće dete tog pola. Iako je dokazano da je pol deteta rezultat slučajnosti, izgleda da se u semenoj tečnosti nekih muškaraca više stvaraju X (ženski) spermatozoidi, dok kod nekih bolje „uspevaju“ Y (muški).

9. Ako vodite ljubav neparnim danima u mesecu, veća je šansa da začnete dečaka?

NETAČNO. Neki ljudi tvrde da kalendar ima veze sa polom deteta, ali u tome nema ni trunka istine.

10. Neki tvrde da muškarac treba da „ohladi“ penis u malo vode pre nego što počne da vodi ljubav, čime se povećava šansa za uspešnim začećem!

NETAČNO. Tačno je da hlađenje povećava proizvodnju sperme, a ovim postupkom teško da će ijedan muškarac postići željenu erekciju! Pored toga, naglo „hlađenje“ može da bude signal spermatozoidima da ne započinju svoj „plivački derbi“ jer napolju vladaju „nezdravi“ uslovi.

Autor: Life Content, M.K.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije