Sad možete da znate da čekate bebu: Osam ranih znakova da ste trudni

Pitate se da li ste trudni? Rani znakovi trudnoće variraju od žene do žene, ali ove ima gotovo svaka trudnica na početku devetomesečnog putovanja.

Guliver/Getty

Guliver/Getty


1. Bolne grudi

Ako su vam grudi neobično natečene i bolne, a sumnjate na trudnoću, to bi mogao biti jedan od prvih znaka. Hormonalne promene stvaraju pojačanu cirkulaciju jer se tkivo grudi menja priprema za dojenje. Promene na grudima možete osetiti najranije u četvrtojnedeljiu trudnoće, a do porođaja očekujte da se povećaju za jednu do dve veličine.

2. Jutarnja mučnina

Jutarnja mučnina uopšte ne mora da bude jutarnja, može se pojaviti u bilo koje doba dana ili noći. Mogu vam smetati neki mirisi i ukusi koji vam pre nisu smetali. Najčešće se završava u prvih 12 nedelja trudnoće, ali nekim je ženama mučno tokom cele trudnoće. Ako su mučnine učestale, konsultujte se o tome sa lekarom.

3. Umor

Ako se odjednom osećate nevjerojatno umorno, možda ste trudni. To je jedan od najčešćih prvih znakova trudnoće i najgori je u prvom tromesečju. Pošto zablistate u drugom tromesečju, u trećem će se umor verovatno vratiti.

4. Glad

Mučnina i glad na početku trudnoće često idu jedna s drugom. Kada vam nije mučno, verovatno ste gladni i imate želju za nekom namirnicom do te mere da ste njome postali opsednuti. U redu je zadovoljiti neke trudničke želje, ali pazite da ne preterate i da ipak jedete uravnoteženo. Tokom trudnoće ne treba jesti dvostruko više nego pre, nego unositi oko 300 kalorija dnevno više, uglavnom u nemasnim belančevinama.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije