Devet rečenica koje ne bi trebalo govoriti detetu

Iako roditelji uvek žele najbolje za svoju decu, ponekad ih nesvesno povređuju naizgled bezazlenim opaskama. Evo koje rečenice ne bi trebalo govoriti detetu.

vaspitanje

1. Znam da ti možeš bolje
Jasno je da vi najbolje znate koliko vaše dete može, zato vas i nervira kad ima loše ocene u školi. Ukoliko kažete detetu da može bolje, stavljate mu do znanja da imate određena očekivanja, a svako neispunjenje tih očekivanja vodi ka razočarenju. To je poruka koju će ono izvući iz vaše izjave. Postoji mnogo načina da ohrabrite dete da bude bolje, a vrlo često su to samo bezazlene pohvale.

2. Jesi li siguran da želiš još jedan kolač?
Nikada nemojte ovo govoriti, pogotovo ne zajediljivim tonom, detetu koje je malo punije.  Ako dete jede nezdravu hranu, to je do roditelja. S obzirom da i vi imate nezdrave navike, ne možete očekivati da dete jede zdravije ili količinski manje.

3. Ti uvek ovo… ti nikad ono…
Primedbe tipa “nikada ne uradiš domaći zadatak”, neće dete naterati da ga uradi. Jednostavno, ako ima osećaj da uvek nešto pogrešno radi, neće biti motivisano da menja stanje stvari.

4. Zašto ne budeš malo kao tvoj/a brat/sestra?
Zapamtite, dete nikad neće biti kao sestra ili brat, niti je dobro da bude bilo čija kopija. Svako dete je individua za sebe i to treba negovati. Poređenje braće i sestara stvara jaz između njih i svrstava ih u kategorije, što nikada nije dobro za odrastanje. Ohrabrujte ih da budu bliski i da sarađuju.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije