28.10.2016 Vaspitanje

12 ključnih veština koje deca treba da savladaju da bi izrasli u srećne ljude

Da li su današnji mladi ljudi sve manje su vični osnovnim životnim veštinama? Sudeći po vapajima univerziteta i poslodavaca, to je nažalost istina. Danas smo postali toliko usredsređeni na učenje i akademska znanja, da zaboravljamo decu da naučimo najosnovnijim znanjima, poput pranja veša, baratanja novcem ili pripreme jela.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

A upravo te osnovne veštine deci daju samopouzdanje, i čine ih spremnim da se uklope u društvo i mudro vode svoj život.

Koje veština deca treba da nauče i u kom uzrastu? Sveopšte uzev, deca treba da nauče kako da brinu o domaćinstvu, dvorištu i svojim stvarima. Mlađoj deci zadatke treba podeliti na manje delove i postepeno im povećavati zaduženja kako bi postajala odgovornija.

Lična bezbednost

Dete treba da nauči svoje puno ime i prezime, adresu i broj telefona. Treba da znaju i kako da svoje lične podatke zaštite na društvenim mrežama.

Briga o sebi

Deca treba da umeju sama da se umiju, operu zube, obuku se, okupaju se i iseku nokte još na početku osnovne škole. Takođe, naučite ih da vode računa o čistoći svoje odeće i da redovno menjaju veš i čarape.

Briga o drugima

Dete koje kreće u školu moralo bi da ume da se brine o drugom, recimo o kućnom ljubimcu. Neka njegova obaveza bude da mački sipa svežu vodu i hranu, a kad malo poraste, može menjati i njen pesak.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Pričanje sa strancima

Deca treba da umeju pravilno da vode razgovor, gledajući sagovornika u oči. Dobre prilike za vežbu su naručivanje hrane u restoranu, plaćanje na kasi u prodavnici ili pozajmljivanje knjige iz biblioteke.

Biti sam kod kuće

Treba početi sa kratkim periodima samoće, pa trajanje postepeno produžavati dok se dete sasvim ne navikne. Posavetujte dete kako da se ponaša u nepredviđenim situacijama, naučite ga napamet važnim brojevima telefona i budite sigurni da je dovoljno ozbiljno da neće otvoriti vrata nepoznatoj osobi.

Pročitajte i… Igrama u kući poboljšajte inteligenciju kod svog deteta

Snalaženje u kuhinji

Deca u starijim razredima osnovne škole treba da znaju da koriste šporet i noževe, kao i da spreme nekoliko jednostavnijih jela. Odredite jedno veče u nedelji kada će dete pripremati večeru za sve vas i tako sticati iskusvo u kuhinji.

Čitanje oznaka

Dete treba da nauči da čita sa razumevanjem etikete na odeći, uputstva za lekove, deklaracije na namirnicama. Koristite svaku priliku da zajedno iščitate oznake i prokomentarišete njihovo značenje.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Društvene veštine

Podučite dete kako da se snađe kada prvi put upozna nekog – da se rukuje i nasmeši, postavi sagovorniku nekoliko pitanja, npr. o školi, porodici, interesovanjima, i zatim kaže nešto o sebi.

Upravljanje novcem

Davanje detetu džeparca je dobar način da ga učite raspolaganju novcem. Kako su deca starija, tako im dajte više odgovornosti u upravljanju kućnim budžetom. Pustite ih da sami probaju da ekonomično rasporede novac namenjen za njihovu novu odeću, pošaljite ih u samoposlugu i zamolite da potraže proizvode na popustu ili im postavite izazov da za što manje novca napune frižider.

Raspolaganje vremenom

Deca se lako mogu naći u vrtlogu školskih i vanškolskih obaveza i loša organizacija može im stvoriti puno problema. Pomozite im da postanu svesni aktivnosti koje im kradu vreme, naučite ih da planiraju svoj dan i poštuju rokove. Neka steknu naviku da svugde pođu na vreme i da, kako ne bi zakasnili na važne obaveze, moraju ostaviti i malo “lufta” za nepredviđene događaje.

Prethodna strana
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije