26.01.2018 Saveti

Šta raditi kada vi i partner niste saglasni oko imena za bebu?

Ona prezire boks, a on njene serije. Ukusi i mišljenja se razlikuju i to je sasvim ok. Ali kod traženja imena za dete ukusi moraju da se slože jer jedno je sigurno – oba roditelja moraju biti zadovoljni izborom imena svog budućeg deteta. A šta ako on ne želi kao ona?!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Čini se da je nekad izbor imena bio ograničeniji te je lakše bilo dati ime. Po običaju je, zavisno u kojim krajevima su se rađala djeca, ime često davao i kum. Na kraju krajeva, muž je kao glava porodice imao prednost u donošenju većine odluka pa tako i za davanje imena djetetu. Pogotovo muškom.

Danas je izbor imena uglavnom stvar zajedničke odluke oba roditelja . A o tome koliko je bitna ova odluka govori činjenica da će ona vaše dete pratiti celi život. Mi ćemo pokušati ovde dati par saveta koji vam mogu pomoći pri njenom donošelju.

Pročitajte i… Oni su hteli deci dati ova bizarna imena ali je sud rekao – NE!

Ime je pomalo i stvar navike

Vjerovatno ste već imali priliku čuti da neko kaže „Ako budem imao ćerku, zvaće se …..“. Neki ljudi znaju već godinama prije nego sto dijete i dođe na svijet kako će se ono zvati. Ako vi spadate u tu grupu, onda kažite to vašem partneru što pre to bolje. Tako će imati vremena da se navikne na ime i prihvati ga kao da je najprirodnije na svetu.

U traženju učestvuju oboje

Obično su mame te koje najkasnije u trećem trimestru počinju da nosaju sa sobom Knjigu imena ili da surfuju po netu tražeći pravo ime za prinovu. I to nije lako, ali onaj ko ime ne traži nije ni svestan težine zadatka. Prepirke su neizbežne. Zato je najbolje da oba buduća roditelja naprave liste. Ako se desi sretnim slučajem da se neko ime pojavi na obe liste – našli ste ime za bebu! Čestitamo!

Pravo veta

A ako liste ipak nemaju presek, onda možete zajednički razmotriti svako ime na listama, ali s pravom veta. Znači svako može da spreči donošenje odluke i tu nema ljutnje. Ne dopustite da vas neko nagovori na ime koje vam se ne sviđa nego tražite dalje, zajedno i konstruktivno!

Dajte imenu malo vremena

I za kraj preporuka – imena koja su ušla u uži izbor napišite zajedno s prezimenom i nakačite npr. na frižider da stoji tu tako neko vreme i skreće pažnju na sebe. Dozvolite imenu da vam se predstavi. Ako se za nekoliko dana postanete bliski sa tom kombinacijom imena i prezimena, onda je vjerovatno to ta tzv. „dobitna kombinacija“.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije