09.02.2014 Vaspitanje

6 pametnih strategija za dobro vaspitanje

Podići pametno, samouvereno i uspešno dete nije lako, ali ako u svoj repertoar metoda vaspitavanja uvrstite i ovih šest strategija, lakše ćete stići do cilja.

vaspitanje

Strategija br. 1: Podstičite ono najbolje u detetu!

Svako dete je u nečemu bolje od ostalih, ali ono toga nije svesno, već jednostavno radi dobro ono što mu „leži“. Svaki roditelj treba da prati razvoj svog deteta, da na vreme uoči njegove sposobnosti i da ga u toj oblasti podstiče.

Nije važno da li je dete veštije u vezivanju pertli (što ukazuje na dobru motoriku i koordinaciju pokreta) ili u crtanju – važno da se određena sposobnost od najmlađeg uzrasta zapazi i podržava.

Strategija br. 2: Pažljivo slušajte svoje dete!

Roditelji moraju pažljivo da saslušaju sve što dete ima da kaže, bez obzira na to da li je u pitanju prepričavanje nekog vama nevažnog događaja ili sadržaja nekog crtaća. Nije pametno da roditelj postavlja detetu pitanja, a da pritom nema strpljenja da sasluša njegov odgovor.

Pored toga, kada odlučite da određeno slobodno vreme posvetite svome detetu, nemojte dozvoliti da vam išta odvlači pažnju! Budite prisutni telom, duhom, emocijama i svim ostalim čulima.

Strategija br. 3: Govorite ono što mislite…

Postavite pravila ponašanja u svojoj porodici, ali ne samo za dete, već ih se i sami pridržavajte! Kada kažete detetu da nije zdravo da hoda boso, onda se potrudite da i vi uvek imate papuče na nogama!

Ili, ako ubeđujete dete da mora da jede spanać i grašak da bi poraslo i postalo veliko i snažno, onda i vi sa slašću morate jesti to povrće. Pored toga, ukoliko imate više dece, onda ista pravila moraju da važe za sve.

Dakle, nema dvostrukih standarda! Veoma je važno da budete iskreni i detetu govorite ono što mislite, kao i to da nakon izvesnog vremena ne menjate svoj stav. Ako ga i promenite, za to morate da imate valjan argument. Ne zaboravite da deca sve pamte!

Strategija br. 4: Ispunjavajte sva obećanja!

Ako detetu obećate da ćete ove subote ići u pozorište lutaka, onda neka to bude OVA subota, a ne neka druga. Ili, ako mu „obećate“ da će biti kažnjeno zbog nečega što podleže kazni, onda nemojte da menjate svoju odluku.

U protivnom, dete će shvatiti da reč ne mora da se poštuje, kao i da se obećanja ne moraju ispunjavati, pa će s vremenom i ono početi da daje „prazna“ obećanja tek toliko da bi „zadovoljilo“ formu.

U dužem vremenskom periodu, nedosledno ponašanje roditelja može uzrokovati i nedoslednost u ponašanju deteta, i tada za to ne možete okriviti dete, već sebe.

Strategija br. 5: Razmišljajte i ponašajte se pozitivno!

Iako ste svakodnevno opterećeni obavezama, problemima, računima i ostalim nevoljama, dete za to nije krivo i to uvek morate da imate na umu. Ako vas na poslu iznervira šef ili ne dobijete očekivanu platu, ne smete negativnu energiju unositi u kuću, jer će dete pomisliti da je ono nešto skrivilo i da ste zbog njega neraspoloženi.

Ma koliko da je to u današnje vreme teško, pokušajte da mislite pozitivno i nikada nemojte dovoditi dete u situaciju da bude zbunjeno. Ako ne možete da isterate nervozu i nezadovoljstvo iz sebe, onda to objasnite detetu naglašavajući da vaše ponašanje nema veze s njim, već sa nekim drugim ljudima.

Iznenadićete se koliko su deca spremna da učestvuju u „rešavanju“ problema i koliko ne vole da budu po strani. Uostalom, ako podelite svoju muku sa detetom na takav način da ono može da vas razume, možete očekivati da će ono jednog dana svoje tajne deliti sa vama.

Strategija br. 6: Naučite ih da drugačije ne znači i lošije!

U mnogim porodicama roditelji postavljaju određena pravila ponašanja i ukoliko se njihovi prijatelji, rođaci ili kumovi drugačije ophode prema svojoj deci, oni naglas kritikuju te ljude, ne vodeći računa o tome da su deca mali „sunđeri“ koji upijaju svaku reč.

U našem društvu postoje različiti oblici vaspitavanja: neki se rukovode modernim načelima, neki tradicionalnim, neki verskim, itd. Važno je da vaša deca od malih nogu shvate da te različitosti postoje, ali da to ne znači da su deca koja, na primer, ne jedu meso jer su im roditelji vegetarijanci lošija od njih. To se odnosi i na nacionalne, verske i socijalne razlike.

Naučite decu da prepoznaju prave vrednosti i da prema njima cene ostale ljude, a ne prema odeći, nacionalnoj pripadnosti ili materijalnom bogatstvu.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije