Noćne more kod dece: Kako ih prevazići?
12.05.2023 Zdravlje deteta

Noćne more kod dece: Kako ih prevazići?

Noćne more su živopisni i veoma strašni snovi. Kod dece se noćne more najčešće javljaju u ranim jutarnjim satima. U pitanju su loši snovi zbog kojih se deca bude uz strah i osećaju se vrlo uznemireno.

Noćne more kod dece: Kako ih prevazići?

Mnogo dece doživi noćne more. One se najčešće javljaju između treće i šeste godine i obično ih tada deca prerastu. Neka deca svaki put sanjaju drugačiji san, dok neka uvek sanjaju jedan te isti ružan san. Nekada noćne more mogu biti izazvane nečim zastrašujućim, a kod mnoge dece se javljaju nakon gledanja emisija koje sadrže nasilje ili strašnih filmova.

Kako pomoći detetu?

Pre svega, ako se dete probudi zbog noćne more uplašeno i uznemireno, utešite ga. Govorite im o tome da snovi nisu stvarni i da su sada potpuno bezbedni. Kada dete često ima istu noćnu moru, najbolje je pronaći njen uzrok. Pričajte sa detetom o tom ružnom snu i otkrijte zbog  čega se on pojavio. Najčešće razlog su video igrice, TV emisije, igračke, šare na zidovima ili vratima. Ukoliko dođete do odgovra šta decu tako plaši, možda ćete uspeti da ih zaustavite.

Kod neke dece, noćne more su znak stresa ili traume. Ukoliko se noćne more događaju često i ukoliko je dete vrlo uznemireno zbog njih, najbolje je da se posavetujete sa lekarom ili psihologom.

Noćni strahovi

Noćni strahovi nisu isto što i noćne more. U pitanju je ekstremni teror i panika koji se najčešće javljaju u toku prvih nekoliko sati sna. Deca se zbog ovih strahova bude u prvih nekoliko sati nakon odlaska na spavanje i kada se probude vrište ili vas dozivaju. Panika može trajati nekoliko minuta, a nekada i duže od pola sata. Kada dete ima noćne strahove, oči su mu šitom otvorene i nisu fokusirane. To može biti vrlo zastrašujuće za roditelje. Dete se u ovim trenucima ne budi čak ni kada mu nešto govorite, a često ga ne smiruje ni grljenje ni razgovor. Dete se uglavnom ne seća prethodne večeri ujutru, a noćni strahovi su sasvim normalan deo sna.

Noćni strahovi uglavnom nisu izazvani stresom, lošom ishranom i ponašanjem roditelja. Nekada ove strahove može izazvati povišena telesna temperatura.

Kako pomoći detetu?

Noćni strahovi najčešće nestaju već u prvim godinama osnovne škole. Ne postoji poseban tretman, a ako ste zabrinuti, razgovarajte sa lekarom

Bitno je da dete ne budite tokom panike, da budete mirni i da ostanete uz svoje dete dok se ovi zastrašujući trenuci ne završe, da se uverite da je kućni prostor bezbedan i ukoliko niste tu, obavezno upozorite osobu koja čuva vaše dete o ovom problemu.
Jovana Jevtić

Choreograph/GettyImagesPlus

još iz kategorije