Da li dete dobro vidi?

Od trenutka kada beba stigne kući roditelji se, između ostalog, pitaju da li je sve u redu sa detetovim vidom, da li ih prati pogledom…

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Bebu već u porodilištu, po rođenju, pregleda pedijatar. Savetuje se i pregled očnog lekara kojim se mogu utvrditi neke urođene bolesti (npr. glaukom ili katarakta) koje na svu sreću nisu česte, ili stanja koja zahtevanju redovne kontrole. Mogu se postaviti i sumnje na neke od refrakcionih anomalija (npr. visoka kratkovidost) i dati savet roditeljima kako da tokom sledećih meseci i godina kontrolišu oči svog deteta.

Naročitu pažnju treba posvetiti prevremeno rođenoj deci, tj. deci koja su u inkubatoru. Ona zahtevaju posebnu negu, preglede i po potrebi lečenje laserom.

U slučaju crvenila, krmeljenja, suzenja ili slično, pravi savet može dati patronažna sestra. Za novorođene bebe važno je da reaguju na svetlo, starija odojčad će pogledom pratiti pomeranje lampice ili uočljivog predmeta. Bebe ne znaju da gledaju, prvi “pogledi” su bez cilja.

Lečenje slabovidosti i razrokosti treba započeti što pre jer se izgubljeno vreme ne može vratiti. Lečenje je dugotrajno, zahteva dosta angažovanja i podršku roditelja.

Jedno ili oba oka mogu “odšetati”. U dobi od 6 meseci do 3. godine života uskladjuju se gledanje i vidna oštrina sa pokretima očiju i čitavim nizom refleksnih mehanizama važnih za dobar i kvalitetan vid.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije