Pranje ruku je pola zdravlja

Pranje ruku je najvažnija higijenska navika koju dete mora da stekne u životu. Mnoge bolesti prenose se upravo preko prljavih ruku, tim pre što mala deca nekontrolisano stavljaju prstiće u usta. Dok je dete malo lakše je kontrolisati čistoću ruku jer je pranje pod nadzorom roditelja. Problem može nastati pri odrastanju i osamostaljivanju deteta. Zato je važno od malena ga naučiti da pravilno i redovno pere ruke.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

 

Deca treba da nauče da se ruke peru pre jela, posle kijanja, kašljanja i duvanja nosa, posle korišćenja toaleta, kada dođu kući posle igranja ili šetnje, nakon igre sa životinjama.

Od uzrasta bebe perite ruke detetu, a vlažne maramice koristite samo kada je to neophodno – ako nisu dostupni sapun i voda. Pri pranju ruku potrebno je da se napravi obilna pena i da se ruke dobro istrljaju – dlanovi, zglobovi, šake i između prstiju. Jednako je važno ispiranje, a dete treba da nauči da posle pranja ruku peškir, kojim se ruke brišu, ne sme ostati prljav.

I kada primetite da je dete naviklo da samo pere ruke kada je to potrebno, nastavite da pratite da li to redovno radi. U nekom periodu im ova navika može dosaditi pa nije isključeno da povremeno “zabušavaju”. Starija deca ponekad umeju ovu obavezu da preskoče ili ne obave kako treba, te je stalni nadzor potreban i u pubertetu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije