kako reći detetu da ste trudni
12.05.2023 Korisni saveti

Kada i kako reći detetu da ste trudni?

Ukoliko već imate dete, onda dolazak drugog deteta može biti zbunjujuće za njih i povući niz raznih razmišljanja o tome da li su voljeni. Da to toga ne bi došlo, sigurno se pitati kako reći svom detetu da ste trudni.

Kada i kako reći detetu da ste trudni?

Većina stručnjaka savetuje da sačekate da vaša trudnoća bude dobro utvrđena. Tačnije, najbolje je da im kažete nakon prvog romesečja kada rizik od pobačaja opada. Takođe, možete sačekati da stomak počne da raste. Detetu je teško zamisliti da u vama raste beba ako vaše telo izgleda isto. Osim toga, kada kažete vašem detetu to verovatno neće biti tajna. Recite detetu kada budete spremni i da svi ostali saznaju.

Ako vaše dete primećuje da imate mučninu, bol ili umor jednostavno objasnite detetu da ste umorni. U svakom slučaju, nemojte simptome pripisivati trudnoći da dete ne bi krivilo bebu što se vi osećate loše. Kada budete želeli da kažete detetu, pobrinite se da se vaše dete ne sučava sa drugim stresnim promenama kao što su polazak u školu ili preboljevanje prehlade. Pronađite period kada će vaše dete biti mirno i imati vremena da obradi vesti i postavlja pitanja. Najbolje bi bilo da oba roditelja budu prisutna.

Šta ako budem imala pobačaja nakon što sam rekla detetu?

Male su šanse da izgubite bebu ako sačekate da prođe prvo tromesečje. Međutim, ako dođete u ovu situaciju objasnite detetu da beba nije narasla dovoljno da bi mogla da se rodi. U redu je ako vas dete vidi da ste tužni. Dete takođe može biti tužno i zbunjeno.

Kako reći detetu da ste trudni?

Nedeljama pre negoo što kažete detetu, bilo bi dobro da ga neprimetno pripremate. Čitajte im dečje knjige o braći i sestrama ili pričajte o prijateljima vašeg deteta koji imaju braću i sestre. Takođe, ako imate braću i sestre možete im pričati o zabavnim stvarima koje ste radili zajedno kada ste bili mali. Povežite vreme kada dolazi beba sa nečim što je njima poznato, ali je moguće da dete neće u potpunosti razumeti kada će bbeba doći.

Kako će dete reagovati?

Vaše dete može biti preterano uzbuđeno, pomalo uznemireno ili možda neće imati nikakvu reakciju. Ako je dete uzbuđeno, predložite da ono kaže baki ili deki, čak iako ta osoba zna za to. Dete će se osećati važno. Ako vaše dete bude uznemireno, pitajte ga da vam kaže kako se oseća. Veoma je važno da razgovarate o njegovim osećanjima. Ali budite spremni na to da će dete da pita kako je beba ušla unutra.

Dakle, budite pripremljeni na sve moguće reakcije vašeg deteta. Dozvolite mu da se oseća kako želi, ali razgovarajte o tome i sigurno će vremenom prihvatiti radosnu vest.
fizkes/GettyImagesPlus

još iz kategorije