Sladoled u zimskim danima

Sladoled je poslastica koja se obično vezuje za vrele letnje dane, kada nam je rashlađivanje preko potrebno. Međutim, većina lekara i nutricionista smatra da bi sladoled trebalo konzumirati pre svega zimi. Evo i zašto…

Stručnjaci tvrde da je potpuno bezbedno u zimskim mesecima konzumirati ovu hladnu poslasticu, jer sigurno neće dovesti do upale grla, kako se misli. Za tu boljku su krivi virusi i prehlade, a ne kugla sladoleda. Ova poslastica čak ima terapeutsko dejstvo, što potvrđuje činjenica da se daje deci i odraslima kao prva hrana posle operacije krajnika, jer skuplja krvne sudove i tako sprečava upale.

Lekari koji preporučuju sladoled i u ovo doba godine, kažu da je on dobar izbor zbog temperaturnog slaganja vremena i namirnica, koje je samo zimi tako savršeno. Zbog toga deca u Rusiji uživaju u hladnim kuglama tokom zime, dok leti piju topli čaj. Tome u prilog ide i podatak da se u skandinavskim zemljama u proseku pojede najviše sladoleda godišnje po glavi stanovnika, a oni svakako ne mogu da se pohvale ni sunčanim danima ni visokim temperaturama. Zato stručnjaci preporučuju roditeljima da ne budu tako rigorozni u zabrani, nego da detetu, ako poželi, s vremena na vreme kupe sladoled.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije