upala srednjeg uha
09.03.2023 Zdravlje bebe

Upala srednjeg uha kod dece: Šta da radite?

Upala srednjeg uha kod dece dešava se kada virus ili bakterija dođe do srednjeg uha, odnosno do prostora iza bubne opne. Kada se to dogodi, srednje uho se zagnoji i gnoj udara u bubnu opnu što je veoma bolan proces.

Simptomi upale su pre svega bol, povišena temperatura, smanjen apetit i nesanica. Žvakanje hrane, sisanje i ležanje izazivaju bol. Bebe uglavnom bol pokazuju tako što su nervozna i plaču, a mogu i rukom pokazivati na uho.  Malo starija deca se mogu žaliti na bol. Pritisak zbog nakupljanja gnoja može postati toliki da dođe do pucanja bubne opne. Upala srednjeg uha je čest uzrok pucanja bubne opne kod dece. Kada do toga dođe, dete može osećati vrtoglavicu i mučninu.

Upala srednjeg uha kod dece: Šta da radite?

Do upale srednjeg uha dolazi zbog otoka jedne ili obe eustahijeve cevi koja povezuje srednje uho sa zadnjim delom grla. Ove cevi ispuštaju sluz iz srednjeg uha u grlo. Prehlade, upala grla, refluks ili alergije mogu izazvati oticanje eustahijeve cevi što blokira oticanje sluzi. Tada se bakterije i virusi nakupljaju u sluzi i stvaraju gnoj u srednjem uhu.

Deca uzrasta od dve do četiri godine imaju ovakve infekcije češće nego odrasli. Ovo se dešava iz razloga što su njihove eustahijeve cevi kraće nego kod odraslih što omogućava mikroorganizmima da dopru do ovog mesta. Osim toga, njihove eustahijeve cevi su uže te postoji veći rizik od začepljenja. Osim toga, do ovog problema može dovesti pasivno pušenje, hrana iz flašice i kontakt sa drugom decom koja mogu biti prenosioci virusa.

Poznato je da upala srednjeg uha češće pogađa dečake nego devojčica. Ove upale nisu zarazne, ali prehlade koje ih uzrokuju jesu. Najčešće se dešavaju u toku zime.

Koliko dugo traje infekcija?

Infekcije mogu proći bez terapije u roku od nekoliko dana. Međutim često u srednjem uhu ima tečnosti i nakon što infekcija prođe. Ukoliko je ona tu duže od tri meseca, sigurno je potrebna jača terapija. U slučaju upale srednjeg uha veoma je bitno da se obratite lekaru.  Doktor je taj koji je dijagnostifikuje i određuje odgovarajuću terapiju.

Koja terapija se koristi za upalu?

Prilikom uspostavljanja terapije u obzir se uzimaju mnogi faktori, kao na primer: učestalost upala, uzrast deteta, faktori rizika da li infekcija može oštetiti sluh. Sam tip upale utiče i na mogućnosti lečenja. Nisu uvek neophodni antibiotici.

Mnogi lekari savetuju da se pre terapije sačeka nekoliko dana i vidi da li će infekcija sama proći. Uglavnom se za početak dobiju samo lekovi za umanjenje bola. Međutim ukoliko se upala ne povuče, potreban je jači tretman. Antibiotici se ne propisuju uvek jer ukoliko je infekcija izazvana virusom, može čak doći i do neželjenih efekata.

Nekada su antibiotici jedini način za lečenje, to uvek prepustite doktoru da odredi.

Uz lek, često se koriste i kapi za uho koje treba da ga očiste. Neka deca česće imaju infekciju što može izazvati oštećenje sluha. Otorinolaringolog u ovim slučajevima može da izvrši intervenciju koja će pomoći da tečnost iscuri iz srednjeg uha.

Kako primetiti oštećenje sluha nakon upale?

Deca kojima je oštećen sluh ne reaguju na tihe zvukove, traže od vas da pričate glasnije. Ovakve upale uglavnom izazivaju samo privremena oštećenja jer tečnost iza bubne opne blokira zvuk.

Upala srednjeg uha: Prevencija

Dojenje do šestog meseca može sprečiti razvoj rane upale. Ukoliko se dete ipak hrani na flašicu, dobro je da ga držite pod uglom, a ne u ležećem položaju. Jako bitna stavka kada je reč o prevenciji je da sprečite boravak dece u prostoriji u kojoj se puši. Često pranje ruku je takođe veoma bitno jer tako zaustavljate širenje mikroorganizama koji izazivaju prehladu i infekcije.

Kada posumljate da dete ima upalu uha, najbolje je da se odmah javite lekaru kako bi on utvrdio dalje postupke lečenja.
Jovana Jevtić

Oksana_Bondar/ GettyImagesPlus

još iz kategorije