10.05.2018 Ishrana deteta

Saznajte koje namirnice su odlične protiv zatvora

Šta sve možete uraditi da se rešite zatvora kod vaše bebice.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

 

Kako izlečiti zatvor kod beba

Sigurno ste primetili kako su novopečeni roditelji prilično opsednuti stolicom svojih bebica. Ali to ne treba da čudi pošto je redovna stolica jedan od glavnih pokazatelja da je beba zdrava, dobro napreduje i naravno dobija dovoljno hrane. Ako ste zabrinuti jer smatrate da vaša beba pati od zatvora prva stanica na kojoj treba da se zaustavite jeste ishrana.

Tečna hrana

Zatvor je kod beba do šest meseci koje se hrane isključivo tečnom hranom prilično retka pojava jer se tečnost puno lakše probavlja od čvrste hrane. U proseku, bebe do četiri meseca starosti kake od 3-4 puta dnevno, ali od toga koliko često kake, važnije je da gledate kakva je stolica, da li je tvrda ili mekana.

Kad su u pitanju dojene bebe situacija je nešto drugačija, postoje bebe koje imaju stolicu nakon svakog podoja, a postoje i one koje pune pelenu svakih nekoliko dana, a to sve zavisi od toga koliko teško ili lako bebin organizam probavlja majčino mleko. Sposobnost bebinih creva da apsorbuje majčino mleko nije baš uvek sjajna pa se može desiti da beba nema redovnu stolicu. S druge strane, ako sumnjate da beba pati od zatvora treba da proverite i svoju isharnu koja može uticati na bebinu probavu.

Isto tako zatvor kod dojenih beba može izazvati i alergija na protein iz mleka pa se ponekad majkama preporučuje da iz svoje ishrane izbace sve mlečne proizvode, a povećaju unos hrane koja bi mogla poboljšati bebinu probavu.

Kad su u pitanju bebe koje jedu veštačko mleko kod njih se problemi sa zatvorom mogu javiti nešto češće, a uzrok takođe može biti netolerancija ili alergija na mlečni protein. Jednom kad se ovaj problem dijagnostikuje pedijatri obično preporučuju upotrebu hrane koja nije na mlečnoj bazi.

PROČITAJTE I… Koje su namirnice najbolje za bebu

Čvrsta hrana

Jednom kada počnete uvoditi čvrstu hranu u bebinu ishranu i rad creva će se automatski promeniti. Ova hrana automatski znači i nešto tvrđu stolicu. S druge strane, u tom periodu kada beba počne jesti čvrstu hranu creva su daleko zrelija pa mogu zadržavati čvrste materije nešto duže pa će se i broj stolica tokom dana smanjiti. U ovom periodu hrana može biti i prijatelj i neprijatelj bebinim crevima i zato je važno šta ćete od namirnica davati vašem mališanu.

Hrana koja izaziva zatvor

Namirnice koje bi mogle otežati prolazak stolice kroz creva su: pire od jabuke, banane i žitarice i to ukoliko ih bebi dajete u velikim količinama. Isto tako pripazite na mlečne proizvode i hranu siromašnu vlaknima poput riže i testenine.

Hrana koja olakšava zatvor

Ako ste primetili da se beba prilično muči dok kaki, da je stolica tvrda onda pokušajte sa hranom koja će probleme olakšati. Tu na prvom mestu mislimo na namirnice koje su bogate vlaknima kao što su integralne žitarice. Od voća tu su šljive, breskve i suve šljive, a od povrća: brokoli, pasulj i prokelj. Isto tako ne zaboravite da i deca treba da piju dosta tečnosti pa im tokom dana davajte u većini slučajeva vodu.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije