kako ublažiti vrtoglavicu u trudnoći
04.02.2022 Trudnoća

Brza rešenja za vrtoglavicu u trudnoći

Osećate se nesigurno na nogama i vrti vam se u glavi? Vrtoglavica u trudnoći spada u pojave tipične za period graviditeta i obično nije nešto što treba da vas zabrine. Uzrok je visok nivo hormona progesterona, što izaziva širenje i opuštanje krvnih sudova. Ovaj mehanizam omogućava priliv krvi do bebe, ali i pad krvnog pritiska i umanjenje dotoka krvi u mozak majke, a time i vrtoglavicu.

Kako ublažiti vrtoglavicu u trudnoći?

Usporite tempo

 Jednostavan način da prebrodite vrtoglavicu jeste da se krećete usporeno i da polako ustajete iz sedećeg i ležećeg položaja, da biste izbegli nagli pad krvnog pritiska. Ako često osećate vrtoglavicu, ili gubite svest, što pre se obratite svom lekaru, jer bi to mogli biti znaci anemije uzrokovane deficitom gvožđa. (Pročitajte i: Anemija u trudnoći)

Lezite i podignite noge

Kada osetite i najblažu vrtoglavicu, lezite i neznatno podignite stopala na jastuk, da biste povećali dotok krvi u mozak. Ako niste u mogućnosti da legnete, u trenutku kada osetite vrtoglavicu sedite i nagnite se napred, koliko god možete. A ukoliko ne postoji mogućnost ni da sednete, spustite se na jedno koleno i držite pognutu glavu, kao da želite da vežete pertle, sve dok osećaj slabosti ne nestane.

Jedite češće, a manje

Pad nivoa šećera u krvi još je jedan tipični uzrok vrtoglavice. Inače, uspostavljanje stabilnog nivoa glukoze u krvi nešto je čemu treba da posvetite naročitu pažnju, jer ovaj nivo često oscilira zbog fluktuacije hormona i uvećanog volumena krvi. Izbegavajte duge pauze između obroka i jedite šest manjih obroka tokom dana, umesto obilnija tri obroka. Takođe, uvek imajte uza sebe zdravu užinu, kao što su slani krekeri, banana ili bademi. Premda će vam se najviše jesti čokolada, kad osetite da ste ostali bez energije, imajte na umu da slatkiši izazivaju oscilacije šećera u krvi.

Spavajte na boku

Zbog uvećanja materice u kasnijim mesecima trudnoće, krvni sudovi su izloženi pritisku, što može da doprinese pojavi vrtoglavice. Zato, od 16. nedelje trudnoće izbegavajte ležanje na leđima, jer u ovom položaju glavna vena, koja doprema krv iz srca u donji deo tela, može da bude pritisnuta, što može narušiti normalnu cirkulaciju krvi i usloviti pojavu vrtoglavice. Najbolje je da ležite na levom boku. (Saznajte i: Spavanje u trudnoći: Koji položaj je najbolji?)

Šetajte

Dobar dotok krvi bogate kiseonikom u mozak jedan je od uslova prevencije vrtoglavice, što znači da redovno treba da stimulišete cirkulaciju. Ako posao obavljate u sedećem položaju, često pomerajte (okrećite) stopala i nožne prste i zatežite mišiće zadnjice, da biste sprečili veliki priliv i zadržavanje krvi u nogama. Takođe, pravite pauze za kraću šetnju. Osim toga, važno je i da izbegavate duge intervale stajanja, ali ako je to nemoguće zbog prirode posla koji obavljate, nosite medicinske kompresivne čarape.

 
nd3000/GettyImagesPlus

još iz kategorije