22.12.2014 Porođaj

10 razloga zbog kojih su carski rez i prirodan porođaj isti

Kako trudnoća odmiče, trudnice sve intenzivnije razmišljaju o tome kako će se poroditi. Otkrijte zbog čega jedna mama misli da nije važno, ni ako umesto prirodnog porođaja izaberete carski rez.

carski rez i prirodan porođaj

1. Beba mora da izađe napolje

Koja mama nije pogledala svoj džinovski stomak u 37. nedelji i pomislila u sebi: „Grčevi u nogama, gorušica, bol u kukovima i beskrajna putovanja u kupatilo i nisu tako loši. Ne, ako uporedim sa onim što me čeka – vađenje ljudskog bića iz mog tela. Možda bih mogla da ostanem u drugom stanju zauvek pa neće biti potrebe brinuti kako će se ceo proces porođaja odvijati“.

2. Porođaj je bolan

Ne interesuje me koliko ste smireni! Svejedno da li ste se odlučili na prirodni ili operativni porođaj – on stravično boli. Znam da lekovi mogu da budu od pomoći. Ali i dalje boli. Jer, bez obzira na to kako će vaša beba stići na svet, ona je i dalje veća od vagine. A boli i rana od carskog reza. I ako ste pod lekovima, u nekom trenutku njihovo dejstvo će se smanjiti i ostaviti vas sa zapanjujućim saznanjem da je vaša beba napolju. Jaoj!

3. Vi ste glavni u svemu

Jedan od najvećih mitova je da su doktori zaduženi za sve. U stvari ste to vi. Dobro, vaša beba je zapravo. Vi ste sledeći. Želite da nakon carskog reza odmah stavite bebu na grudi (ako je carski rez rađen pod lokalnom anestezijom)? Recite. Želite da vam ne rade epiziotomiju? Recite. Imate prava da kontrolišete svoj porođaj. Sve dok to možete.

4. Morate da dišete

Ako stvari ne krenu baš dobro, a medicinske sestre počnu nervozno da žure okolo, može vam biti malo teže da svoj plan, u kome ste vi glavni u svemu, sprovedete u delo. Ali i dalje morate da dišete. Dišete između kontrakcija. Dišete u masku za kiseonik. Dišete pod anestezijom. Da dišete, uopšte, kako bi vaša beba došla na svet.

5. Potrebna vam je podrška

Bonus poene dobija osoba koja će vam držati kosu dok povraćate, masirati i zaplakati kada beba stigne. Duplirani bonus dobija dula, zato što ona zna sve magične trikove o ovom poslu. Čak i carskom rezu.

6. Morate da nosite mrežaste gaćice

Najbolji donji veš koji, na žalost, nikada nije krasio Viktorijine anđele. Mrežaste gaćice nisu “dečačke gaće”, one su “bakine gaćice”, ali su svejedno najmekši, najudobniji, najrastegljiviji bolnički komad garderobe na celom univerzumu. A ono što je najbitnije, učiniće da se vaša vagina posle porođaja ili stomak nakon carskog reza osećaju božanstveno.

7. Neće samo vaša beba izaći iz vas

Sve što je držalo bebu unutra mora da izađe sa njom. Pa čak i ako imate carski rez, doktor će morati da ukloni posteljicu.

8. Vaša beba je gladna

Prvi posao vas kao mame je da nahranite svoju bebu, bilo da je ona rođena zahvaljujući carskom rezu ili prirodnom porođaju. Ako niste sigurni kako treba da je podojite, pitajte dulu. Ako želite da to prvi put učinite uz pomoć flašice, recite. Nije bitno kako ste se porodili, vaš zadatak je od sada da budete najbolji u svom poslu.

9. Otvoriće vam se apetit

Kada smo kod gladni, moram da napomenem da će vam se odjednom možda prijesti hamburger, a možda i pomfrit uz to. Jer sada ste sami u sobi sa svojim stomakom, a porođaj je toliko težak i naporan zadatak!

10. Na svet ste donele bebu

Ljudsko biće je upravo izašlo iz vašeg tela. Vidite li to preslatko, smežurano, uplakano malo stvorenje? Ta beba je bila unutar vas samo nekoliko minuta ranije. Rasla je u vama, pazili ste na nju, zamišljali je i učinili sve što je bilo moguće kako bi bezbedno stigla na svet. Nije bitno, da li se njen veličanstven dolazak dogodio u operacionoj sali ili sali za porođaj. Bitno je da ste vi svoj posao odradili najbolje i da ste uspele. I ukoliko ste mislile da ste obavile najteži zadatak do sada, sačekajte drugi deo.

Izvor: yumama.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije