23.12.2014 Zdravlje deteta

Zašto bebe imaju žuticu

Žutica novorođenčadi relativno je česta i uglavnom bezazlena pojava za koju je karakteristična žućkasta boja bebine kože i beonjača, a izazvana je prekomernom koncentracijom bilirubina u krvi.

bebe zutica

Bilirubin je proizvod raspadanja nepotrebnih eritrocita i hemoglobina, prerađuje se u jetri i izbacuje iz organizma uglavnom putem stolice. Svako novorođenče ima povišene vrednosti blilirubina, ali žutica se vidi tek kada su vrednosti bilirubina u krvi preko 80 mikromola po litru.

Fiziološka žutica nije bolest, već manifestacija jednog procesa koji se dešava u telu novorođenčeta.

Ukoliko je žutica kod novorođenčeta jače izražena, potrebno je primeniti i odgovarajuću terapiju. Ona najčešće podrazumeva upotrebu foto-lampe, ponekad davanje infuzije, a u izuzetno retkim slučajevima i menjanje krvi novorođenčeta.

Terapija foto-lampom (tzv. plavo svetlo) sprovodi se u porodilištu i podrazumeva korišćenje lampi u kojima je proizveden spektar sunčevih zraka koji prodire u kožu na dubinu od četiri milimetra. Terapija se sprovodi kontinuirano u trajanju od tri dana, a može da se produži i do deset dana.

Naravno, kod prevremeno rođenih beba lečenje traje duže nego kod dece rođene na vreme. Pauze se prave samo kada se beba presvlači ili hrani.

Osim foto-lampom, terapija može da se sprovodi i davanjem infuzije, uglavnom kod prevremno rođenih beba koje ne mogu da sisaju majčino mleko u onoj količini koja zadovoljava njihove potrebe.

U najtežim slučajevima, koji su veoma retki, pribegava se izmeni krvi novorođenčeta. To su posebna stanja u kojima do skoka bilirubina dolazi naglo i kada postoji opasnost da te veoma visoke vrednosti izazovu oštećenja organizma novorođenčeta, pa je izmena krvi najefikasniji način da se to spreči. Nakon toga nastavlja se terapija foto-lampom.

Majkama se u porodilištu savetuje da doje bebe i da se trude da podoj bude kvalitetan. Ovim se podrazumeva da beba tokom podoja zaista sisa, a ne da leži majci na grudima i drema. Ukoliko beba tokom podoja zaspi, majka treba da je stimuliše golicajući je po tabanima, češkanjem ili nežnim štipkanjem za obraščiće.

Beba koja ima fiziološku žuticu spava duže, pa je svaka tri sata treba prekidati i ponuditi da sisa. Apsolutna je zabluda da detetu sa žuticom treba davati vodu i čajeve jer oni samo zauzimaju mesto u bebinom stomačiću i ne doprinose eliminisanju žutice.

Izvor: Life Content, M.K.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije