Bebe pamte jezik koji čuju po rođenju

Prva godina života je vreme neverovatno brzog jezičkog razvoja za dete. A ono što smo saznali zahvaljujući najnovijim naučnim istraživanjima jeste da bebe uče maternji jezik čak i u prvim mesecima života. Naime, ukoliko se beba preseli i zaboravi jezik koji je oko nje pričan po rođenju, on zapravo ostaje sačuvan duboko u njenom pamćenju.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Odrasli Holanđani koji su usvojeni iz Južne Koreje pokazali su bolje savladavanje izgovora svog maternjeg jezika, kome su bili izloženi u najranijem detinjstvu. Naučnici zato savetuju da bebama govorimo što je više moguće, jer one usvajaju sve što čuju.

Ovo istraživanja vodio je dr Čoi, sa univerziteta u Seulu. U pitanju je prva studija koja je pokazala da rano izlaganje određenom jeziku daje prednost pri kasnijem učenju tog jezika, čak i decenijama nakon što je zaboravljen. “Ovo nam govori da se temelji istraživanja postavljaju još u prvim mesecima života, te da oni trajno ostaju i mogu biti od koristi pri kasnijem učenju istog jezika,” izjavio je dr Čoi za BBC.

Naučnici su tridesetogodišnjim Holanđanima usvojenim iz Južne Koreje zadali da izgovaraju samoglasnike iz koreanskog jezika, nakon kratkog kursa. Ovi samoglasnici se razlikuju od onih u holandskom jeziku. Rezultati su upoređeni sa onim iz kontrolne grupe, koju su sačinjavali odrasli koji nisu bili izloženi koreanskom jeziku u ranom detinsjtvu. Ispostavilo se da apstraktno znanje koje su usvojena deca ponela sa sobom iz svoje zemlje rođenja, iako na svesnom nivou zaboravljeno, omogućava da mnogo lakše uče jezik čije su osnove nekada davno upila.

Proces učenja jezika počinje čak i dok je beba u materici, smatraju naučnici, jer ona odmah po rođenju snažno reaguje na majčin glas.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije