15.12.2017 Nežni kutak

Mapiranje stomaka

Kako se porođaj približava, imate sve više pitanja, zar ne? Zanima vas koliko će vam pelena trebati, koje su najbolje i koliko će to koštati mesečno. Potom, brine vas je li neko primetio da ste za trenutak zadremali za radnim stolom, ili da li vam neko zamera što trčite u toalet na svaka dva minuta. Međutim, kad uđete u 27. nedelju, nameće se važnije pitanje: položaj vaše bebe u materici.

Najbolji položaj za porođaj jeste onaj u kome je dete glavom okrenuto prema porođajnom kanalu, a leđima prema levoj ili desnoj strani vašeg stomaka, s bradom sagnutom do svojih grudi. U takvom položaju grlić materice lakše se otvara, što znatno olakšava porođaj. Ukoliko otkrijete da se bebac ne nalazi u ovom položaju, imaćete dovoljno vremena da isplanirate šta dalje.

Drugi razlog „mapiranja“ stomaka više je emotivne prirode. Osluškivanje onoga što se dešava u materici i otkrivanje bebinog položaja pružiće vam realniji osećaj njenog prisustva i povezanosti s njom.

Kako se mapira stomak

Sačekajte do trećeg tromesečja. Oko 30. nedelje trudnoće vaša beba će biti dovoljno velika kako biste mogli proceniti da li je to što osećate njena glavica ili guza. Takođe, u ovom periodu možete da registrujete jasne udarce nogicama, na osnovu kojih ćete moći da odredite kako je bebica pozicionirana. Osim toga, ona je sada krupnija i njeni pokreti su, usled skučenosti intrauterinog prostora, ograničeni. S obzirom na to da u materici ima sve manje mesta, većina dece zauzima položaj za porođaj do 38. nedelje, ali to zavisi i od toga koji je porođaj po redu, količine plodove vode, veličine ploda…

Za „mapiranje“ stomaka najbolje je vreme kad je bebica budna (osetićete to po udarcima i pomeranju) i kad ste vi opušteni i imate vremena. Na papiru nacrtajte mapu stomaka – veliki krug – i izdelite ga na četiri dela: gornji levi i desni, donji levi i desni. Nakon toga lezite na leđa i savijte noge u kolenima. Opustite se i ravnomerno dišite. Tako ćete omogućiti da se relaksiraju i mišići materice. Ukoliko je beba potpuno mirna, podstaknite je na pokret ispijanjem velike čaše vode, što je obično dovoljno da se ona pokrene, a da vi na osnovu toga pokušate mapirati njen položaj.

Potom treba da zamislite da je vaš stomak podeljen na četiri kvadranta. Započnite od gornjeg levog i vrhovima prstiju opipajte taj segment stomaka. Osećate li neku izbočinu? Možete li da osetite jači udarac ili nešto blaže, treperave pokrete (oni potiču od pokreta bebinih prstića)? Zapišite na vašu mapu stomaka ono što ste osetili. Ako je pokret bio blag, više nalik migoljenju, zabeležite ga kao kratku cikcak liniju. Ukoliko je udarac bio snažniji, povucite liniju poput planine, a ako ste napipali izbočinu, nacrtajte krivu. Sada se prebacite na donji levi kvadrant i uradite isto, potom unesite podatke u donji desni kvadrant i, na kraju, u gornji desni kvadrant.

Kad to završite, analizirajte podatke na mapi. Cikcak pokreti potiču od prstića, planine (udarci) od stopala, a kriva linija može da bude od glave ili od guze. Upotrebite ove oznake kako biste vizualizovali bepca. Naravno, mapiranje stomaka nije naučna disciplina i morate je primenjivati u kombinaciji s onim što vam govori vaš instinkt. Zato, opustite se i verujte sebi!

Odredite položaj svoje bebe

Karlični položaj (guza okrenuta nadole)

Vrlo često bebine noge u ovom položaju su toliko čvrsto savijene da se može osetiti samo slabo treperenje/lupkanje prstićima u gornjem delu materice. Ukoliko zid materice potiskuje šakama, to će se više osetiti kao blagi udarac ili bockanje nego kao ritmično treperenje. Nije lako uočiti razliku između pokreta šaka i nogica, osim ako niste osetili i jedno i drugo, pa možete da ih poredite. Prvorotkinje čije se dete nalazi u karličnom položaju mogu da osećaju samo pokrete njegovih šaka ali da misle da osećaju ritanje nogicama. Ipak, pokreti rukama uvek su nežni! Još jedan pokazatelj karličnog položaja bebe jeste okrugla izbočina na vrhu materice koju možete da opipate – to je bebičina glava. A najočigledniji pokazatelj karličnog položaja jeste osećaj da bebiron pritiska vrh materice. Ova tačka može da bude topla i bolna na dodir, a ova pojava karakteristična je samo za karlični položaj bebe. Da je ona okrenuta glavom nadole a da guzom pritiska vrh materice, onda ne biste osećali bol na pomenutom mestu.

Postranični položaj

Kad je bebac ovako pozicioniran u materici, onda majka oseća potiskivanje u bočnim stranama stomaka. Osim toga, može da opipa dve okrugle izbočine na jednoj ili na obe strane materice: jedna je od glave, a druga od guze. Kad se beba smesti u ovaj položaj, obično je licem okrenuta prema dole. To znači da ćete verovatno osetiti njene udarce u cerviks, a ne u rebra.

Glavom okrenuta nadole a licem prema vašem stomaku (occiput posterior – zadnjepotiljačno)

Ukoliko registrujete slabe treperave pokrete prstima u donjem levom i desnom kvadrantu, onda je to jasan znak da je beba licem okrenuta napred a da joj je glavica naspram vaše kičme. Kad je u ovom položaju, nećete moći da napipate krivinu njenih leđa, ali će vam se činiti kao da često istovremeno mlatara rukicama i nogicama. U posterior položaju bebičina glava može vršiti pritisak na vašu bešiku, što stvara osećaj stalne potrebe za uriniranjem. U poodmakloj trudnoći (36. nedelja +) ovaj pritisak čak može da stvori privid kontrakcija prilikom obavljanja fizioloških potreba. Na kraju, kad se bebiron nalazi u posterior poziciji, čelom može da udara u karličnu kost, što stvara neugodan osećaj.

Glavom okrenuta nadole a licem prema kičmi (occiput anterior: prednjepotiljačno)

Kad se bebica nalazi u ovom položaju, najverovatnije ćete moći da opipate krivinu njenih leđa. Inače, samo devet odsto dece nalazi se u direktnom anterior položaju u trenutku kad otpočne porođaj (leđa su tačno na sredini majčinog stomaka). Većina je pod manjim uglom okrenuta na jednu stranu. To znači da su ekstremiteti okrenuti prema vašim leđima. Iz ovog položaja nećete osetiti pokretanje bebinih prstića, ali hoćete udarce nogicama u vrh materice.

Bebino štucanje je šifra!

Ukoliko osećate blago, ritmično pulsiranje unutar stomaka, to je znak da beba štuca. A ako uspete da utvrdite odakle ovaj signal stiže, onda ćete moći da zaključite gde se nalazi njena glava.

Foto: Guliver/Thinkstock
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije