14.07.2017 Nežni kutak

Zdravlje deteta pod lupom: Ima li razloga za brigu?

Hrkanje, glavobolja, hipotermija, promene na koži, nadutost… Neki poremećaji i promene zaista ukazuju na ozbiljna stanja, ali najčešće su bezazleni i prolaznog karaktera. Otkrivamo vam kad treba da zatražite stručnu pomoć, a u kojim slučajevima možete odahnuti

Happy baby lying on white sheet and holding her legs


Dramatični simptomi nisu uvek razlog za paniku

Kad se beba razboli, novopečene mame odmah u glavi slažu najgori scenario. Zašto toliko plače? Zbog čega noću hrče? Zašto joj je lice oteklo? I najbezazlenije tegobe otvaraju milion pitanja, ipak – u većini slučajeva ne predstavljaju razlog za brigu. Beskrajna potraga na netu u pokušaju da sami odgonetnemo uzrok i značenje nekih pojava obično izaziva dodatnu strepnju. Naš mali vodič kroz najčešće probleme daje odgovore na najvažnije pitanje – da li i kad zaista treba brinuti.

HRKANJE

Ovaj simptom najčešće je povezan s respiratornim infekcijama. Međutim, ako vaša beba nema visoku temperaturu, raspoložena je i dobro jede – ne treba paničiti. Redovno joj čistite nozdrve fiziološkim rastvorom i nazalnim aspiratorom – svaka opstrukcija nosa kod mališana tog uzrasta izaziva teškoće u disanju. Hrkanje se češće javlja ako beba spava na leđima, jer se u tom položaju jezik pomera unazad, pa se stvara otpor protoku vazduha.

Kad se treba zabrinuti?
Ako vaše dete ima jedva čujne pauze u disanju, verovatno se suočava s apnejom, odnosno prestankom disanja najčešće povezanim s uvećanim krajnicima ili tkivom iza nosne šupljine. Disajni problemi tokom noći obično znače da će beba ujutru biti pospana i razdražljiva. Ako je apneja izražena, može doći do povećanja pritiska u plućima, pa lekari tom problemu pristupaju veoma ozbiljno – dete tokom noći može ostati u bolnici, gde će se pratiti njegovo disanje, a ukoliko bude potrebe meko tkivo koje stvara prepreku može biti odstranjeno hirurški.

OTOCI NA LICU

Blago naduveno lice najčešće je posledica lake alergijske reakcije na hranu ili ubod insekta. Iako se ovaj simptom lako može ublažiti antihistaminskim gelovima i sirupima, pre nego što posegnete za lekovima, obavezno se konsultujete s pedijatrom.

Kad se treba zabrinuti?

Alergijske reakcije kod novorođenčeta trebalo bi posmatrati kao hitan slučaj, posebno ako je dete suviše tiho ili izrazito uznemireno, ima groznicu, povraća nakon jela ili uopšte ne želi da uzima hranu. Ako je naduvenost praćena osipom ili otežanim disanjem – ne odlažite odlazak lekaru. Otekle ruke, noge ili kapci mogu ukazivati na srčane probleme, ali i nepravilnost u radu bubrega, mada se to kod mališana javlja veoma retko.

PROMENE NA KOŽI

Ukoliko ste primetili da je bebina koža na stopalima i ručicama plavičasta, najčešće nema razloga za brigu. Ovo se obično dešava kad dete boravi na hladnoći, pa će topla odeća rešiti problem.

Kad se treba zabrinuti?

Bolesna deca koja imaju visoku temperaturu takođe mogu imati plavu prebojenost kože stopala ili ruku, dok im je trup, s druge strane, topao. To je prirodni mehanizam kojim telo pokušava da snizi temperaturu i može biti znak ozbiljnijeg oboljenja, što zahteva hitno lečenje. Ako koža bebe postaje plavičasta u prvim mesecima života, možda je reč o problemu sa srcem, na koji upozoravaju i lako zamaranje, gubljenje daha i ubrzani puls.

USPOREN RAZVOJ

Ukoliko dete ne dobija u težini u prvih šest meseci života, najčešće nema razloga za brigu. Treba imati na umu da mališani koji se hrane majčinim mlekom obično deluju mršavije od vršnjaka koje majke ne doje, ali to ne znači da su nerazvijeniji. Umesto telesne mase, trebalo bi povesti računa o bebinoj dužini, koja je mnogo bolji indikator pravilnog razvoja u prvim mesecima. Redovne lekarske kontrole najbolji su način da se ustanovi ima li razloga za brigu.

Kad se treba zabrinuti?
Ukoliko primeti da beba sporije napreduje, pedijatar će vas uputiti na lekara specijalistu. Usporen rast i razvoj mogu biti uzrokovani srčnanim problemima, ali i poremećajem u radu tiroidne žlezde ili hipofize.

GLAVOBOLJA

Vrlo je teško utvrditi da li mala deca imaju glavobolju – jer ne mogu da kažu šta ih muči. Ipak, ako vaš mališan odjednom brizne u plač, nije energičan kao inače, apetit mu je slab, hvata se za glavu ili se vuče za uši – moguće je je da oseća bol u glavi. Ipak, ovi znaci nisu dovoljno precizni jer mogu ukazivati i na bol u stomaku, pratiti nicanje zubića, kao i infekciju uha ili urinarnog trakta.

Kad se treba zabrinuti?

U neznatnom broju slučajeva glavobolja može biti znak ozbiljnijeg oboljenja i tada je udružena sa simptomima kao što su ukočenost vrata, povraćanje ili pak ispupčena fontanela i preosetljivost na svetlost. Može se javiti i u slučaju akutnih infekcija: prehlade, gripa, upale sinusa ili uha. Pedijatar će od vas tražiti informacije o glavobolji ili drugim tegobama i izmenjenom ponašanju deteta, pažljivo će pregledati mališana i uputiti ga na neophodne pretrage kako bi se ustanovio uzrok bola, a potom primenila odgovarajuća terapija.

HIPOTERMIJA

Optimalna telesna temperatura deteta iznosi 36,8 °C, a ako je ona niža od 35 °C, smatra se da je reč o hipotermiji. To se može desiti ako beba boravi u nezagrejanom prostoru ili je izložena neadekvatnim vremenskim prilikama, što se najčešće dešava kad je roditelji zanemaruju. Stručnjaci savetuju da temperatura sobe u kojoj dete boravi bude između 22 i 24 °C.

Kad se treba zabrinuti?
Ako dete prethodno nije boravilo na hladnoći, obavezno se javite pedijatru.

PROMENE U IZGLEDU STOLICE

Prva bebina stolica je mekonijum, tamnozelene, gotovo crne boje. Kako vreme odmiče, od trećeg dana ona postaje sve svetlija – boje senfa, kremaste do vodenaste konzistencije i bez mirisa. Međutim, boja i tekstura mogu varirati, pa stolica može biti i zelenkasta (ako je učestala, proverite da li beba dobija dovoljno mleka) ili narandžasta, nešto ređa, što najčešće nije razlog za brigu. Međutim, budite na oprezu – bebu koja četvrti i peti dan nakon rođenja još uvijek ispušta mekonijum, treba odmah odvesti lekaru.

Bebe od prve do šeste nedelja života treba da imaju bar tri-četiri stolice dnevno. Ako dete mlađe od šest nedelja, tokom 24 sata ima manje od tri ukakane pelene, to može biti znak da ne prima dovoljno hranljivih materija iz mleka, te bi bilo dobro proveriti koliko je dobilo u težini. Međutim, čak ni ovo ne bi trebalo da vas zabrine – neke bebe prazne creva tek svaka tri dana, ili čak ređe. Ovo stanje je normalno sve dok je beba zdrava, dobro napreduje, a stolica joj je uobičajene konzistencije i boje. U suprotnom, obavezno se obratite lekaru.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije