10.11.2010 Moja Beba

Dnevno spavanje

Ako vaša beba neće da spava tokom noći, pokušajte da je uspavate što više puta tokom dana. I to je nešto, zar ne?

Svaka novopečena majka čezne za tim da joj beba prespava noć. Međutim, ako je vaše čedo „noćna ptica“, onda neka makar spava preko dana da biste i vi dobili priliku da se malo odmorite. Treba da znate da novorođenče koje ne spava tokom dana, postaje previše umorno i nervozno, zbog čega će teže utonuti i u noćni san. Osim toga, premorena beba verovatno će odbiti obrok pre spavanja, pa će se zbog gladi sigurno probuditi tokom noći.
Kada dete stekne naviku spavanja tokom dana, moći ćete u to vreme da obavljate kućne poslove, da se istuširate ili da odspavate.
Sticanje navike dnevnog spavanja podjednako je teško kao i uspostavljanje rutine noćnog sna, pošto je preko dana beba stimulisanija i manje umorna nego u večernjim satima. Međutim, ako primenite naše savete, uspećete da naučite svog anđelka da spava i preko dana.

PRVI DANI
Prvih nekoliko nedelja nemojte ni da pokušavate da uspostavite rutinu dnevnog sna, već pustite svoje novorođenče da spava kada njemu odgovara. Na samom početku podoj i san su direktno povezani, beba će dremati tokom podoja umesto da spava kasnije i to je sasvim normalno. Međutim, kada uočite da se uspostavlja određena dinamika njenog spavanja, a to se obično dešava oko šeste nedelje života, počnite da vodite beleške o tome kada spava, jede i kada je budna. Znajući njen „raspored aktivnosti“, moći ćete da odredite kada i koliko joj je potrebno da spava.

1. Uočite „signale“
Znaci umora koje beba pokazuje biće vam sasvim dovoljni da odredite kada treba da je stavite da spava. Ovaj metod je delotvorniji od nametanja satnice koju ste vi smislili. Obratite pažnju na govor njenog tela – zevanje, plač, trljanje okica, nervoza, okretanje glavice na stranu kada pokušavate da je zabavite. Ako ne odreagujete pravovremeno na pomenute znake, beba će se premoriti i teže zaspati.

2. Mesto za spavanje
Čim uočite znake umora kod bebe, odmah je stavite da spava. Ako ste kod kuće, ušuškajte je u krevecu ili je stavite u nosiljku, a ako ste napolju, sama će zaspati u kolicima ili na svom sedištu u automobilu. Jedino je važno da joj je udobno i toplo, sve ostalo je nebitno. Nemojte se vezivati za kuću samo zbog toga što ste navikli dete da spava isključivo u svom krevecu. Na što više različitih mesta se navikne da spava, više ćete imati slobode i vremena za sebe. Osim toga, nemojte je navikavati da spava u zamračenoj prostoriji u kojoj vlada potpuna tišina jer će se buditi i na najmanju zvučnu smetnju. San tokom dana, ostvaren pod normalnim uslovima, naučiće bebu i razlici između dana i noći i, verovatno, će joj pomoći da duže spava tokom noći.

3. Položite bebu budnu u krevet
Iako će vam biti lakše da uspavate bebu pre nego što je položite u krevetac, to može da je učini nervoznom. A ako je zaspala u vašem naručju, velike su šanse da će se probuditi istog trenutka kada je budete stavili u krevetac, ili će se kasnije probuditi i uspaničiti zbog vašeg odsustva.
Zato, najbolje je da je nežno položite u krevetac ili u kolica i ostavite je da se sama smiri. To, naravno, ne znači da treba da je ostavite da plače. Sasvim je OK da ostanete pored uzglavlja krevetića, da je tešite, ali ne i da je uzimate u naručje.

4. Pomozite bebi da se smiri
Iako vam je možda cilj da naučite dete da se samo smiri i zaspi, objektivno to nećete moći da ostvarite u prvih nekoliko meseci jer mališani to tada još uvek ne umeju. Zato ćete na početku morati da pomognete svom čedu. Nežno pomerajte krevetac, kolica ili sedište u kolima, ali ne uzimajte bebu u naručje. Ukoliko ste je stavili u krevetac, okrenite je na bok, stavite jednu ruku na njene grudi, a drugu na leđa i nežno je ljuljajte. Kada primetite da počinje da tone u san, okrenite je na leđa, zadržavajući svoju ruku na njenim grudima (zbog njenog osećaja sigurnosti). Povucite se pre nego što čvrsto zaspi, tako da sama „odradi“ poslednji deo uspavljivanja.
U ostale trikove uspešnog uspavljivanja spadaju davanje dude, puštanje „bele“ buke (zvuk usisivača ili fena) i davanje nekog predmeta koji je smiruje (na primer, ćebence, pelena i slično).

5. Podstičite dnevno spavanje
Beba je konačno zaspala. Ali, šta da učinite ako se prodbudi već nakon pola sata? U prvih nekoliko nedelja života uobičajeno je da bebe spavaju u kraćim intervalima. Međutim, nakon navršenih tri meseca života, trebalo bi da spava najmanje sat vremena „u komadu“. Ključna stvar u podsticanju dužeg spavanja preko dana jeste primena saveta pod tačkama 3 i 4. Ako se beba ipak probudi, a vi ste sigurni da se nije naspavala, ponovite ritual smirivanja. U slučaju da beba ni nakon dvadeset minuta ne pokazuje znake da će ponovo utonuti san, uzmite je u naručje. Neka bude budna otprilike pola sata, a zatim pokušajte ponovo da je uspavate.

MOJA BEBA NEĆE DA SPAVA!
Neke bebe su neumorne i ne pokazuju znake umora od jutra do večeri (za razliku od njihovih roditelja!). Međutim, bez obzira na to koliko izgledale odmorno i raspoloženo, svakoj bebi potrebno je da odspava najmanje sat vremena tokom dana. Eksperti predlažu da beležite vreme podoja i spavanja tokom nedelju dana, što će vam omogućiti da uočite koje je idealno vreme da je stavite na spavanje. Cilj je da organizujete svoje dnevne obaveze tako da ona zaspi kada je u krevecu, a ne tokom podoja. Zato ćete možda morati da promenite vreme za podoj i održavate je budnom promenom položaja, odvajanjem od grudi, ili bočice, ili uspostavljanjem kontakta očima. A onda, nakon obroka, možete da je položite u krevetac i omogućite joj da duže odspava.
Drugo objašnjenje za to što vaša beba nema uspostavljenu dinamiku dnevnog sna jeste to što možda pogrešno tumačite njeno ponašanje. Za razliku od odraslih, koji postaju letargični i usporeni kada umorni, bebe postaju uznemirene i pojačano aktivne. Dakle, ako je prošlo više od tri sata od poslednjeg spavanja, a vaše čedo je još uvek aktivno, maše ručicama i nožicama, ne poziva vas na igru, već vam „govori“ da je stavite u krevetac i uspavate.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije