Bebe se smeju kako bi nasmejale mame

Naučnici su još od Darvina pokušavali da dešifruju osmehe malih beba. Najnovija saznanja govore u prilog tome da nam, skoro od rođenja, blagi osmesi novorođenčeta mogu pružiti uvid u njegov socijalni i emocionalni razvoj. Naše reakcije na te očaravajuće izraze lica pomažu da se bebin mozak “programira” na društvene interakcije koje ih čekaju u životu.

Uz pomoć uređaja za praćenje otkucaja srca, skeniranje mozga i hiljadu sati snimljenih interakcija, istraživači su otkrili izuzetnu kognitivnu i emocionalnu osetljivost kod vrlo male dece. Smeju se da bi nasmejale mame!

Naučnici s Univerziteta u San Dijegu proučavali su obrasce osmeha kod beba od četvrtog meseca i došli do zaključka da, dok mame “tempiraju” svoje osmehe kako bi produžile vreme međusobnog osmehivanja, bebe se, svesno ili ne, smeju tačno onoliko dugo koliko je potrebno da nasmeju svoje mame. “Ako ste se ikad družili s bebama, verovatno ste u nekom trenutku posumnjali da imaju nešto na umu kad se smeše. I bili ste u pravu. One se ne smeju slučajno,” prokomentarisao je Havijer Movelan, jedan od autora studije.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije