Zašto beba štuca?

Ako vaša beba štuca, nema razloga za brigu. Mnoga deca štucaju u prvim nedeljama i mesecima života, naročito posle dojenja i hranjenja. To, međutim, ne znači da ste napravili bilo kakvu grešku. Vaša beba je verovatno štucala i u stomaku. To je refleks koji je sprečavao da embrion udahne plodovu vodu. Sada, posle porođaja, isti refleks spečava da majčino, odnosno specijalno mleko za odojčad, ode u pluća, umesto u želudac.

O štucanju

Štucanje se javlja kada se dijafragma (mišić između grudi i stomaka) nekontrolisano zgrči. Beba udahne vazduh, poklopac jednjaka se zatvara i vazduh više ne može da izađe. Istovremeno se blokira vraćanje mleka, tzv. refluks. U ovom uzrastu, štucanje ne samo da je prirodno uslovljeno razvojem, već ima i funkciju zaštite organizma, pa samim tim nije štetno, nego korisno.

Za vašu bebu štucavica nije ni bolna, niti predstavlja smetnju. Neke bebe, uprkos štucanju, mogu mirno da se uspavaju. Zbog toga nema razloga da bilo šta preduzimate, ali je sasvim razumljivo što želite što pre da oslobodite vašu bebu dosadnog štucanja. Imajte na umu da većina metoda koje primenjujemo kao odrasle osobe uopšte nije primerena bebama. Ne pokušavajte da zapušite bebi nos da biste zaustavili vazduh, niti da je plašite.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije