Krivi vrat kod novorođenčeta

Tortikolis ili krivi vrat jedan je od tri najčešća deformiteta s kojima se bebe rađaju, odmah nakon iščašenja kukova i deformiteta stopala. Radi se o skraćenom mišiću na jednoj strani vrata, što dovodi do naginjanja glave na istu stranu i okretanja lica na suprotnu.

Roditelji ne mogu prepoznati nepravilnosti kod tek rođene bebe, ali to svakako treba da uoči pedijatar na prvoj kontroli.

Kako nastaje?
Osnovni razlog zbog kojeg dolazi do ove pojave je položaj bebe u stomaku u poslednjim mesecima trudnoće ili trauma. Do istezanja mišića vrata može doći ako bebina glava izađe prebrzo ili presporo – pa je neophodno njeno izvlačenje, a veoma često i u slučajevima kada prvo izlazi karlica, pa tek onda glava. Tada dolazi do pucanja mišićnih vlakana zbog prevelikog istezanja mišića vrata.

Kako se leči?
Fizikalnom terapijom, što znači vežbama, pozicioniranjem glave, parafinom i elektroforezom kalijum-jodida. Roditelji trebaju naginjati bebinu glavu na suprotnu stranu. U prvim mesecima je jednostavnije da beba leži na leđima, ali kasnije – kada se počne samostalno okretati – neka leži na boku.
Druga pasivna vežba je okretanje lica na istu stranu na kojoj je skraćeni mišić.

Kako znamo da je tortikolis izlečen?
Ako se uspostavi puna pokretljivost glave, što znači da dete može nagnuti glavu i okrenuti lice bradom prema ramenu isto na obe strane, i ukoliko je glava pravo u produžetku kičmenog stuba kada dete prohoda.

Vežbe za korekciju određuje fizioterapeut u zavisnosti od vrste tortikolisa. Nikako ne treba samoinicijativno raditi vežbe s bebom pre pregleda, dijagnoze i predloga odgovarajućih korektivnih vežbi.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije