sekret u trudnoći
02.05.2024 Korisni saveti

Vaginalni sekret u trudnoći: Na šta morate obratiti pažnju?

Zašto je važno obratiti pažnju na vaginalni sekret u trudnoći, kao i pre začeća? Konzistencija vaginalnog sekreta se menja tokom menstrualnog ciklusa i tokom trudnoće. Može biti teško razlikovati vaginalni iscedak koji se javlja pre menstruacije i onaj koji prati ranu trudnoću. Međutim, ako počnete da pratite kako se sekret menja tokom menstrualnog ciklusa, možda ćete moći da naučite da otkrijete razliku između cervikalne sluzi pre menstruacije, neposredno pre ovulacije i one u ranoj trudnoći. Ovi fizički znaci ovulacije i rane trudnoće su uglavnom suptilni i stoga ih ne treba uzimati kao pokazatelje plodnosti ili trudnoće u ranim nedeljama nakon začeća. Međutim, ako ste trudni, možete očekivati različite vrste sekreta tokom trudnoće.

Vaginalni sekret u trudnoći: Šta je normalan vaginalni iscedak?

Kao što se vaginalni sekret menja tokom menstrualnog ciklusa, tako se menja i tokom trudnoće. Obično je redak, mlečno bel ili bezbojan, sa blagim mirisom (ili bez mirisa). Pojačan sekret jedan je od najranijih znakova trudnoće. Ovaj iscedak se naziva leukoreja. Termin se često odnosi na vaginalni iscedak tokom trudnoće, ali leukoreja je prisutna i kod žena koje nisu trudne. Tokom trudnoće, proizvodnja leukoreje se povećava zbog povećanog estrogena i protoka krvi u vaginalnom području. Međutim, ovo povećanje obično ne postaje primetno do osme nedelje—posle drugih, definitivnijih znakova rane trudnoće, kao što je izostanak menstruacije. U prvom trimetsru, vaginalni sekret se povećava u nastojanju da se uklone mrtve ćelije i bakterije iz materice i vagine kako bi se sprečile infekcije. Količina sekreta će se povećavati kako trudnoća bude napredovala. Sve dok je uglavnom bez boje i mirisa, to je normalno i nije razlog za zabrinutost. Vremenom, ovaj iscedak takođe pomaže u formiranju sluznog čepa koji blokira otvaranje grlića materice kako bi se sprečilo da infekcija uđe u matericu i naškodi bebi.

Smeđi ili ružičasti vaginalni sekret u trudnoći

Smeđi ili ružičasti vaginalni iscedak se takođe može pojaviti tokom trudnoće. To mogu biti svetle pruge ili mrlje boje na donjem vešu ili toalet papiru kada se obrišete. Obično, ne ukazuje na problem. Evo nekih od uobičajenih uzroka:

Implantacija

Neke trudnice (ali ne sve) vide malu količinu braon ili ružičastog iscetka ili mrlje na samom početku trudnoće, otprilike u vreme kada treba da počne menstruacija. Ovo može biti znak implantacije – kada se embrion implantira u sluznicu materice, oko 10 dana nakon oplodnje. Takvo krvarenje je vrlo oskudno i ne zahteva nošenje uloška – osim možda dnevnog.

Polni odnos ili vaginalni pregled

U bilo kom trenutku u trudnoći, možete primetiti smeđi ili ružičasti iscedak nakon polnog odnosa ili internog pregleda. Ovo se dešava zato što se grlić materice i vagina lako iritiraju tokom trudnoće, zahvaljujući povećanom protoku krvi u tom području. Tokom polnog odnosa, penetracija je najčešći uzrok mrlja. Seks se smatra bezbednim za trudnice koje imaju zdravu trudnoći i kojima je ginekolog to potvrdio.

Razbijanje sluznog čepa

Na kraju trudnoće, kako grlić materice počinje da se širi, sluzni čep se polako razbija i može se pojaviti u malim komadićima, velikim grudvicama ili mukoznim prugama. Zbog toga vaginalni iscedak može biti smeđ ili ružičast. Iako to znači da se porođaj približava, može se desiti satima, danima ili čak nedeljama pre nego što počne pravi porođaj.

Vaginalni sekret u trudnoći: Znaci za uzbunu

Neke promene u vaginalnom sekretu tokom trudnoće mogu biti znaci infekcije koju treba odmah lečiti. Obratite se ginekologu ako primetite crvenilo, svrab ili otok u vulvi, ili promene u iscetku uključujući:

  • Boja: žuta, zelena ili siva, a ne bezbojna ili bela; svetlo crvena (ukazuje na krvarenje)
  • Miris: jak ili neprijatan miris, a ne blag ili bez mirisa
  • Konzistencija: penasta ili zgrušana (nalik na sir)

Ako je iscedak veoma vodenast i obilan, to može biti amnionska tečnost (plodova voda). Pošto curenje plodove vode može biti znak prevremenog porođaja, važno je da odete na pregled kod ginekologa. Promene u vaginalnom sekretu takođe mogu signalizirati vaginitis ili upalu vagine. Neki od glavnih uzroka vaginitisa su upotreba antibiotika, seksualni odnos i promena nivoa hormona tokom trudnoće. Uobičajeni tipovi vaginitisa uključuju:

Posebno je važno obratiti pažnju na simptome bakterijske vaginoze, koju karakterišu beli ili sivi iscedak, vaginalni bol, svrab ili peckanje, jak miris ribe (posebno nakon seksa) i peckanje tokom mokrenja. Kod trudnica, bakterijska vaginoza povećava šanse za prevremeni porođaj ili malu porođajnu težinu.

Gljivične infekcije su takođe veoma česte tokom trudnoće zbog hormonalnih promena, koje zauzvrat izazivaju neravnotežu gljivica i bakterija u vagini. Simptomi specifični za gljivičnu infekciju uključuju svrab i peckanje vagine i/ili gust, beli sekret.

Napomena: Krvarenje (za razliku od svetlih mrlja ili ružičastog sekreta) u trudnoći nije normalno. Uvek pozovite svog lekara odmah ako imate bilo kakvo vaginalno krvarenje.
NataliaDeriabina/gettyimages.co.uk

još iz kategorije