Kako se čiste drvene igračke
14.02.2023 Zdravlje deteta

Kako se čiste drvene igračke? U ovome možda grešite kada ih perete

Drvene igračke su sjajne za bebe i malu decu, kvalitentije su i ekološki prihvatljivije od plastičnih igračaka. Ali kako se čiste drvene igračke?

Kao i sve igračke, bacaju se na pod i vaš mališan će bez sumnje želeti da ih stavi u usta, tako da je važno da budu čiste. Ali vodite računa da to uradite pravilno – otkrivamo vam kako.

Kako se čiste drvene igračke?

Za razliku od plastičnih igračaka, drvene igračke imaju svoja antibakterijska svojstva, tako da će svi virusi ili bakterije na njima zadržati mnogo kraće. Međutim, bakterije na plastičnim igračkama mogu da prežive i do 24 časa, tako da će im, naravno, biti potrebno mnogo više čišćenja i takođe mnogo češće. Pročitajte i: Kako čistiti dečije igračke?

Kako se čiste drvene igračke: ovo nikako ne radite

Jedna stvar koju treba da izbegavate kada je u pitanju čišćenje drvenih igračaka je da ih nikada ne ostavljate u sudoperi natopljene vodom. To može prouzrokovati da igračka izgubi boju i oblik. Takođe, nemojte koristiti sredstva za dezinfekciju, hemijska sredstva za čišćenje ili dezinfekcione maramice, jer one mogu sadržati toksične supstance. Ako vaše dete stavlja igračke u usta, sva ta hemija bi mogla da dospe u njihov organizam jer je drvene igračke apsorbuju.

Pravilno čišćenje igračaka od drveta

Najbolji način za čišćenje drvenih igračaka je da koristite prirodna sredstva za čišćenje. Možete napraviti sopstveni domaći rastvor, kao što je alkoholno ili jabukovo sirće razblaženo vodom, a zatim jednostavno obrišite drvene igračke vašeg deteta vlažnom krpom i ostavite da se osuše na vazduhu. Izlaganje na suncu ne samo da pomaže da se ubrza proces sušenja, već može pomoći da se što pre rešite bakterija.

Samo ne zaboravite da često čistite bebine drvene igračke jer je velika verovatnoća da će ih stalno stavljati u usta.

Zapamtite i da bi trebalo čistiti i bebine igračke za kupanje.
Miljana Momirović

LeManna/GettyImagesPlus

još iz kategorije