Povišena temperatura kod bebe
14.02.2023 Zdravlje bebe

Povišena temperatura kod bebe: Kada da se obratim lekaru?

Povišena temperatura kod bebe, ume da bude zabrinjavajuća. Postoji nekoliko načina da pomognete vašoj bebi, međutim kada treba da posetite lekara?

Šta znači povišena temperatura kod bebe?

Normalna temperature bebe je 36-37 stepeni. Sve iznad toga predstavlja groznicu. To znači da se vaša beba bori protiv infekcije kao što je prehlada, gripa, upala grla ili uha. Temperaturu može da izazove i nicanje zuba. Groznica retko traje duže od nekoliko dana.

Povišena temperatura kod bebe?

Bebino čelo, grudi ili leđa će biti vrući na dodir, a često im i obrazi budu rumeni. Bebe uglavnom budu nervozne i plaču. Njihovo ponašanje je prouzrokovano onim što je razlog temperature, ali i time što se zbog temperature ne osećaju dobro.

Šta mogu da uradim?

  • Izmerite temperaturu – gurnite digitalni toplomer ispod ruke i on će se oglasiti kada bude spreman za očitavanje rezultata
  • Ne dozvolite da im bude pretoplo – skinite ih ili otkrijte ako vidite da im je pretoplo
  • Ako je beba starija od dva meseca dajte joj paracetamol
  • Dajte bebi puno tečnosti – redovno hranite bebu i dajte joj ohlađenu prokuvanu vodu da sprečite dehidraciju

Kada treba da posetim lekara zbog temperature?

Povišena temperatura kod bebe mlađe od tri meseca koja je veća od 38 stepeni, ili  kod bebe koja ima manje od šeste meseci, a temperatura je veća od 39 stepeni, znak su da treba da se obratite lekaru. Ako uz temperaturu beba ima i neobjašnjiv osip ili je preterano pospana, vodite je kod lekara jer je to obično znak ozbiljnijeg problema. Takođe, ako beba duže od osam sati ne pije tečnost ili pije manje od polovine svoje uobičajene količine tokom 24 sata, to može dovesti do dehidracije.

Kako da prepoznam „dečiji fras“ (febrilne konvulzije)?

Simptomi uključuju meke tačke na glavi, suve usne, tamniji urin od normalnog i/ili manje mokrih pelena. Visoka temperatura koja se stalno pojavljuje mogu izazvati dečiji fras. Iako deluje strašno, ne brinite, retko kad nanosi štetu. Većina deca predstane da ispoljava simptome u roku od 5 minuta. Svakako ih odvedite kod lekara ako primetite ove simptome, a ukoliko napad traje duže od pet minuta pozovite hitnu pomoć.

Povišena temperatura kod bebe bez drugih simptoma

Kada beba ima temperaturu, često se sama izbori sa njom bez dodatnog lečenja. Povišena temperatura kod bebe može biti i zbog spoljašnjih faktora poput previše odeće, kupanja ili ako su bili vakcisnisani. Najbolji način da utvrdite da beba ima temperaturu je da joj je izmerite.

U svakom slučaju, pratite stanje vaše bebe i pokušajte da joj pomognete ukoliko primetite da je vruća. Međutim, temperatura ne mora odmah biti znak za paniku, pa se trudite da ne brinete previše.
nd3000/GettyImagesPlus

još iz kategorije